Računalništvo, telefonija
04.03.2011 09:11

Deli z drugimi:

Share

Facebook bo oglaševalcem omogočil dostop do vašega naslova in telefonske številke

Nepremišljena uporaba socialnih omrežij vas lahko zelo drago stane!
Nepremišljena uporaba socialnih omrežij vas lahko zelo drago stane!

Pred kratkim smo poročali, da namerava socialno omrežje Facebook razvijalcem programske opreme in upravljavcem spletnih strani omogočiti polni dostop do telefonskih številk in naslovov svojih uporabnikov. Čeprav je priljubljeno socialno omrežje zaradi burnega odziva uporabnikov ta načrt sprva umaknilo, je ta žal ponovno v igri. Socialno omrežje Facebook namreč zopet dela na tem, da bo tretjim osebam (predvsem oglaševalcem) omogočilo dostop do vaših osebnih podatkov. Vodilni možje priljubljenega socialnega omrežja so za nameček te govorice celo potrdili.

Razlog za to potezo Facebooka je kristalno jasen. Telefonska številka in naslov prebivališča sta za oglaševalce zelo pomembna podatka in so zanju pripravljeni seči globoko v žep. Čeprav se bodo morali uporabniki s posredovanjem podatkov predhodno strinjati, kritiki opozarjajo, da bodo mnogi uporabniki dali takšno soglasje brez da bi dejansko vedeli, za kaj dejansko gre. To naj bi precej olajšalo krajo identitet.

Facebook ponovno umirja strasti in opozarja, da bo nova funkcionalnost precej olajšala »življenje« številnih svojih uporabnikov. Ti bodo lahko, na primer, pri spletnem nakupovanju vse potrebne podatke (ime, priimek, naslov, telefonska številka in podobno) prenesli kar neposredno iz svojega Facebook profila. Poleg tega naj bi uvedli še funkcionalnost, ki naj bi omogočala enostaven vpogled v to, kateri podatki so komu na voljo. Če ste Facebooku ob registraciji računa zaupali vaše osebne podatke, bo verjetno najboljše, da jih čim prej izbrišite. Facebooku pač ne gre zaupati.


Prijavi napako v članku