Računalništvo, telefonija
11.04.2018 06:22

Deli z drugimi:

Share

Facebook bi lahko prejel kazen v višini 7,5 milijarde dolarjev!

Ameriška Zvezne komisije za trgovino bo odločitev o kazni za Facebook sprejela najkasneje do konca letošnjega poletja.
Ameriška Zvezne komisije za trgovino bo odločitev o kazni za Facebook sprejela najkasneje do konca letošnjega poletja.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je pred kratkim razkril, da so bili v aferi “Cambridge Analytica” zlorabljeni podatki kar 87 milijonov uporabnikov, med katerimi je največ oškodovancev v Združenih državah Amerike, nekaj pa tudi v Evropi. Sprva se je sicer govorilo, da je bilo v ta škandal vključenih “zgolj” 50 milijonov uporabnikov, kasneje pa se je izkazalo, da je ta številka precej večja. To je bil tudi razlog, zakaj se je Mark Zuckerberg pred kratkim pred ameriškim senatnim odborom v Washingtonu senatorjem opravičil za zlorabe osebnih podatkov milijonov uporabnikov družbenega omrežja.

Opravičila Marka Zuckerberga pa se niso dotaknila ameriške Zvezne komisije za trgovino (FTC), saj je ta v izjavi za javnost potrdila, da je pričela preiskavo družbe Facebook in sicer z namenom da ugotovi, ali je ta kršila dogovor, ki je bil sklenjen leta 2011. Vodstvo Facebooka je je namreč takrat obljubilo, da bo upoštevalo nekatera pravila, ki se nanašajo na zasebnost in varstvo podatkov uporabnikov. Tu je šlo predvsem za to, da mora biti pravilnik o zasebnosti jasen in razumljiv za vse in za določene spremembe v zvezi z zasebnostjo in varstvom osebnih podatkov je potrebno predhodno soglasje uporabnikov.

Zaradi zlorabe osebnih podatkov kar 87 milijonov uporabnikov, bi lahko podjetje Facebook doletela rekordna kazen, ki bi ga lahko zlahka postavila na kolena. Največje družbeno omrežje bi lahko namreč dobilo kazen v višini do preračunanih 33.556 evrov na uporabnika. Pri tem je treba upoštevati še to, da je podjetje Facebook kršilo zasebnost še dodatnim 110 milijonom uporabnikom, saj je zaradi napake javnosti za dalj časa razkrivalo zasebne telefonske številke in elektronsko pošto uporabnikov.

Zaradi množičnih zlorab osebnih podatkov uporabnikov bi podjetje Facebook s strani ameriške Zvezne komisije za trgovino lahko doletela kazen v višini do preračunanih 6,1 milijard ameriških dolarjev. Mnogi strokovnjaki pa so sicer prepričani, da bo kazen na koncu nekoliko manjša in se bo po vsej verjetnosti gibala okoli preračunanih 810 milijonov evrov, kar pa bo nedvomno vplivalo na prihodnost največjega družbenega omrežja Facebook, saj bodo to po vsej verjetnosti izkoristili njegovi največji tekmeci.


Prijavi napako v članku