Računalništvo, telefonija
04.04.2020 14:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Odkrili zasebnosti prijazen način spremljanja širjenja koronavirusa

Raziskovalci odkrili zasebnosti prijazen način spremljanja širjenja pandemije koronavirusa
Raziskovalci odkrili zasebnosti prijazen način spremljanja širjenja pandemije koronavirusa

Evropski raziskovalci trdijo, da so našli način, kako s pomočjo pametnih telefonov spremljati širjenje novega koronavirusa – in ob tem pomagati ljudem, da se izognejo okužbi – brez, da bi posegali v njihovo zasebnost. V projektu sodeluje osem držav, ki bodo v sredo objavile kodo aplikacije, ki analizira Bluetooth signale med mobilnimi telefoni in preko teh detektira uporabnike, ki so bili dovolj blizu, da bi potencialno lahko okužili eden drugega. Na projektu dela približno 130 akademikov, aktivistov in IT strokovnjakov.

Podatki se začasno shranijo na telefonih in če se izkaže, da je nekdo pozitiven na testu za koronavirus, aplikacija takoj obvesti vse, ki so bili v stiku z novo okuženim v zadnjih dnevih. Po podatkih nekaterih institucij, ki so vključene v projekt, je dotična programska oprema manj invazivna, kot nekateri drugi načini spremljanja okužbe po svetu. Novonastala koda namreč poskrbi za šifriranje podatkov in anonimiziranje le-teh. Med glavnimi akterji projekta sta berlinski inštitu Fraunhofer Heinrich Hertz in Ecole Polytechnique Fédérale v Lausannu. Tak način spremljanje pandemije naj bi bil varen pred zlorabami s strani “third-part” strank, vlade in vseh zlonamernih namenov, prav tako pa po poročanju pristojnih zagotavlja varnostne standarde, ki se skladajo z zaščito osebnih podatkov.

Menim, da je Evropa pravo mesto za začetek tega projekta, saj imamo dolgo tradicijo zasebnosti“, pravi glavni izvršni direktor podjetja Arago, Chris Boos, ki se ukvarja z razvojem umetne inteligence. “Vsi smo se dolgo časa borili, da smo tam, kjer smo in tega ne smemo kar tako pozabiti“, je še dodal Boos, ki je eden od vodij projekta, prav tako pa opravlja funkcijo svetovalca Angele Merkel na področju digitalnih ukrepov.

Nemčija bi naj po pisanju portala Politico bila prva, ki bo aplikacijo, ki bazira na zgoraj omenjeni kodi, uporabila v praksi. To sicer uradno še ni potrjeno, se je pa Lothar Wieler, predsednik Inštituta Robert Koch, ki koordinira boj proti pandemiji v Berlinu, že povezal z ostalimi sodelujočimi na projektu, da bi preizkusil to prostovoljsko aplikacijo. Med novinarsko konferenco prejšnji teden je povedal, da bi v idealnem scenariju celotna populacija Nemčije začela uporabljati aplikacijo.

Tudi ostale evropske države bi lahko kmalu sledile. Cilj proste uporabe kode je po Bossovem pričevanju ravno to, da bi s tem spodbudili razvoj nacionalnih aplikacij v regiji. Tako bi lahko vsaka država svojim prebivalcem ponudila prilagojeno aplikacijo, ki preko Bluetooth tehnologije pomaga pri izogibanju okužbam.

Trenutno so članice iniciative, ki je financirana preko donacij, Avstrija, Belgija, Danska, Francija, Nemčija, Italija, Švica in Španija. Ne glede na to pa iniciativa ostaja odprta za nove države, tudi tiste izven Evrope, pravi Boos. “Povpraševanja izven meja Evrope že prihajajo, kar pomeni, da smo na pravi poti“, zaključuje Boos.


Prijavi napako v članku