Računalništvo, telefonija
10.12.2004 09:12
Posodobljeno 16 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Evropski potrošniki zasuti z daljinskimi upravljalniki

V vse več evropskih gospodinjstvih se kopičijo daljinski upravljalniki za različne naprave, namenjene domači zabavi. Po najnovejši raziskavi podjetja Intel o odnosu evropskih potrošnikov do tehnologij, ki jih uporabljajo doma, v kar 58 odstotkih evropskih gospodinjstev uporabljajo štiri ali več daljinskih upravljalnikov. Najbolj so z opremo za domačo zabavo zasuti v Veliki Britaniji, kjer ima 42 odstotkov vprašanih težave s tehnološko preobremenjenostjo, najmanj pa v Italiji – le 25 odstotkov vprašanih. Intel vidi rešitev v osebnem računalniku kot osrednji napravi, ki jo je moč upravljati le z enim daljinskim upravljalnikom.

Raziskavo je po naročilu podjetja Intel v oktobru in novembru izvedlo podjetje KRC Research med 5.406 potrošniki v Nemčiji, Veliki Britaniji, Franciji, Italiji in na Nizozemskem. Raziskava je povezana s pojavom nove tehnologije za domačo zabavo – osebnih računalnikov za domačo zabavo (Entertainment PC). Ti računalniki so nameščeni v dnevni sobi in so videti kot “hi-fi” komponenta, delujejo pa kot računalniki za vsestransko zabavo. V eni napravi se namreč nahaja kombinacija možnosti, kot so predvajalnik in zapisovalnik CD/DVD, radijski in glasbeni strežnik ter videorekorder. Uporabnikom omogoča snemanje televizijskih programov, prenašanje in igranje računalniških iger, predvajanje priljubljene glasbe in DVD-jev ter preprosto organiziranje in arhiviranje digitalnih fotografij. Vse pa je dostopno preko enega daljinskega upravljalnika ali brezžične tipkovnice.

Nova platforma osebnih računalnikov nima glede na obliko in prostor, ki ga zavzame, ničesar skupnega z današnjo generacijo delovnih postaj. Po videzu je bistveno bolj podobna sodobnim predvajalnikom DVD. Umetelna oblika bo zagotovo zadovoljila 65 odstotkov evropskih potrošnikov, ki zaradi okorne oblike in prostorske potratnosti ne želijo imeti osebnega računalnika v svoji dnevni sobi.


Prijavi napako v članku