Računalništvo, telefonija
26.02.2007 11:50

Deli z drugimi:

Share

Evropski PlayStation 3 z le delno združljivostjo za nazaj

Predvsem tiste, ki že dlje časa spremljate dogajancijo v vojni konzol in njih prehodu na novo, HD-generacijo, je prejšnji teden po glavi udarila še ena bolj kot ne šokantno novica iz Sonyevega tabora, ki zveni kot neslana šala. Že ob mnogih njihovih najavah smo zmajevali z glavo (objava cene novega PlayStationa 3, zamuda na račun modrih diod, zmanjšanje prve pošiljke, dodatna zamuda za Evropo, nižja cena na Japonskem, občuten manjek 20-GB različice, katere v Evropi sprva sploh ne bo, itd), zdaj pa so Evropejce iz Sonya nagradili še z eno zlomljeno obljubo. Ne samo, da bomo konzolo dobili zadnji in da nam jo bodo zaračunali več kot ostalim regijam – očitno bomo dobili tudi konzolo z drugačno specifikacijo. Namreč, pri Sonyu so za Evropejce (in vse nadaljne različice konzole) opustili vso idejo o skoraj 100-% združjivosti za PS1 in PS2 igre in bodo na trojki delovale samo igre, za katere bodo spisali emulacijo. Nekako tako torej, kot je to (pomankljivo) izvedeno pri Xboxu 360. Zakaj takšna odločitev? Zato, ker želijo usmeriti svojo pozornost predvsem na razvoj novih iger, namenjenih izključno PS3-ki, kot tudi zaradi zmanjšanja stroškov proizvodnje (kot kaže bo malček spremenjena tudi notranja šasija), pravijo pri Sonyu.
V praksi to pomeni, da bo kombinacija strojne in programske emulacije omogočala igranje večjega števila PS1 naslovov in določenih PS2 naslovov. Seznam le-teh bo znan ob izidu konzole v Evropi, torej 23. marca, se bo pa počasi večal skozi dolpoteg nadgradenj. Kar pomeni mnogo manj popolno emulacijo, katere so bili doslej deležni japonski in ameriški kupci.
Odveč je povedati, da je na določenih forumih ob teh novici završalo. Že tako Evropejci kanček težko shajamo z nekaterimi Sonyevimi odločitvami, toda to gre počasi preko vseh meja dobre volje. Odločitev še toliko bolj bode v oči zato, ker je bila skoraj popolna kompatibilnost za nazaj na veliko oglaševana funkcija prihajajoče trojke. In Sonyevci so se, če so le mogli, obrekovali nad Microsoftovo delno emulacijo – kot tudi čez njihovo ponudbo dveh modelov, nakar so tudi sami najavili dva modela, nato pa v svet razposlali predvsem dražjo različico. Navsezadnje je kompatibilnost za nazaj velik plus vsake nove konzole, sploh na samem začetku. Takšna objava bi bila bolj smiselna čez eno leto, ne pa zdaj, ko izpade kot prelomljena obljuba, od katere nimamo potencialni kupci prav nobene koristi!
Če bi ob tej zadnji objavi razglasili nižjo ceno, bi še razumeli, tako pa je to, kakorkoli že obrnemo, katastrofalno ravnanje s potrošniki in oboževalci znamke. In naravnost odlična priložnost za Microsoftovce in Nintendovce, da si tokrat odrežejo večji kos pogače trga igralnih konzol, kot so si ga prejšnjo generacijo.


Prijavi napako v članku