Socialna omrežja
02.05.2021 13:32
Posodobljeno 1 teden nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sprejeli “pravilo ene ure” za teroristične vsebine

Svetovni splet je že po svoji naravi svoboden in odprt medij. S tega razloga je internet izjemno priročen tudi za teroriste in teroristične organizacije, saj ga je zaradi »odprtosti« in »obsega« težko nadzirati. Da bi teroristom vsaj malo otežil njihova dejanja, je evropski parlament pred nedavnim sprejel zakonodajo, uperjeno predvsem proti tistim ponudnikom internetnih storitev, ki zlorabljajo svoje platforme za širjenje terorističnih vsebin na ozemlju Evropske unije.

Nova zakonodaja se dotika tudi ponudnikov povsem legitimnih storitev, kot je na primer Facebook, kjer zlonamerni uporabniki brez večjih zadržkov objavljajo sporne vsebine in celo novačijo uporabnike v teroristične organizacije. V skladu z novo zakonodajo bodo države Evropske unije lahko ponudnike internetnih storitev, ki sistematično in vztrajno ne upoštevajo zakonodaje o obvezni odstranitvi terorističnih vsebin v eni uri od prejema prijave, kaznovale z denarno kaznijo. Globa bi v najslabšem primeru lahko znašala do 4 % njihovega globalnega prometa.

Ponudniki spletnih vsebin bodo morali reagirati le v primeru, da prejmejo prijavo, ne bo pa jim treba aktivno iskati spornih vsebin, shranjenih na njihovih platformah. Če se bodo podobne kršitve s strani uporabnikov nadaljevale, bodo ponudniki spletnih storitev skoraj zagotovo prejeli še zahtevo za sprejem dodatnih ukrepov. Med njimi najdemo redno poročanje pristojnim organom ali povečanje človeških virov z namenom učinkovitejšega odstranjevanja spornih vsebin.

Nova zakonodaja za hitro odstranitev terorističnih vsebin s svetovnega spleta bo pričela uradno veljati v drugi polovici meseca maja. Države članice bodo imele 12 mesecev časa za vpeljavo nove zakonodaje v svoj pravni red. Prav tako bodo države članice lahko določile kazen v primeru da se ponudniki storitev ne bodo držali pravil. Največja kazen pa ne sme presegati že omenjenih štirih odstotkov njihovega globalnega prometa.


Prijavi napako v članku