Računalništvo, telefonija
02.04.2012 05:44
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Evropski operaterji bi se radi znebili Skypa

Z blokiranjem brezplačnih storitev VoIP bi seveda najkrajšo potegnili uporabniki!
Z blokiranjem brezplačnih storitev VoIP bi seveda najkrajšo potegnili uporabniki!

Aplikacija Skype je precej razširjena po svetu, saj jo danes koristijo že številni uporabniki osebnih računalnikov in mobilnikov. Skype danes kraljuje predvsem na področju video klicev, saj mu konkurenčne rešitve ne sežejo niti do pasu. Zaradi tega je Skype že dalj časa trn v peti vsem večjim ponudnikom storitev fiksne in mobilne telefonije. Švedski telekomunikacijski operater Telia razmišlja celo v smeri, da bi kar blokiral vse storitve ponudnika brezplačnih spletnih pogovorov in cenejših klicev v stacionarna in mobilna omrežja.

Žal švedski telekomunikacijski operater ni edini, ki razmišlja v tej smeri. Vse več ponudnikov fiksne in mobilne telefonije namreč »tuhta«, da bi blokiralo vse brezplačne storitve VoIP. To je pokazalo tudi poročilo, ki so ga pred kratkim pripravili evropski regulatorji telekomunikacijskega trga. Če bi se vsi večji telekomunikacijski operaterji odločili za blokiranje brezplačnih storitev VoIP, bi najkrajšo seveda potegnili uporabniki. Ti bi bili namreč prikrajšani tako za brezplačne spletne pogovore kot cenejše klice v stacionarna in mobilna omrežja.

Evropska komisija zato že preučuje, ali v trenutni evropski zakonodaji obstaja pravna podlaga, na podlagi katere bi operaterjem prepovedala vsakršno blokiranje brezplačnih govornih storitev prek njihovih internetnih povezav. Mi seveda upamo, da ta pravna podlaga obstaja, sicer bomo največ izgubili prav mi. Komunikacijski stroški se nam bodo namreč znatno zvečali. A ne bi bilo boljše, da bi telekomunikacijski operaterji na evropskih tleh posodobili njihove zgrešene in zastarele poslovne modele na način, da bi nam ponudili cenovno ugoden dostop do interneta?


Prijavi napako v članku