Računalništvo, telefonija
24.11.2020 06:32

Deli z drugimi:

Share

Evropske bolnišnice bi lahko kmalu razkuževali roboti!

Namenski robot razkuži prostore kar s pomočjo ultravijolične svetlobe.
Namenski robot razkuži prostore kar s pomočjo ultravijolične svetlobe.

Novi val koronavirusa še naprej pustoši po globalni tehnološki industriji. Številna podjetja so bila primorana zapreti tovarne, prepovedati službene poti, odpovedani pa so praktično vsi večji dogodku znotraj industrije in drugi bolj ali manj pomembni dogodki. Ker so vse bolj na udaru tudi bolnišnice ne preseneča, da je Evropska komisija nedavno pričela z nabavo 200 robotov za razkuževanje bolnišnic v vrednosti 12 milijonov evrov, ki bodo dostavljeni v bolnišnice po vsej Evropski uniji.

Bolnišnice iz večine držav članic Evropske unije so izrazile zanimanje za tovrstne robote, ki lahko v 15 minutah razkužijo običajne bolnišnične sobe z ultravijolično svetlobo. Celoten postopek nadzira oseba, ki je zunaj prostorov, ki se razkužujejo, kar pomeni, da ni neposredno izpostavljena ultravijoličnim žarkom. Celoten postopek razkuževanja je relativno hiter, saj za uničenje virusov in drugih škodljivih organizmov zadostuje od 10 minut do največ 20 minut.

Zaradi hitrosti in varnosti je robotski sistem kot nalašč za razkuževanje prostorov, kot so večje kuhinje, bolniške sobe, ambulante in podobno. Roboti bodo nedvomno osebju in pacientom v evropskih bolnišnicah pomagali zmanjšati tveganje za okužbo, kar je pomemben korak pri zajezitvi okužbe s koronavirusom. Robote za razkuževanje bodo prvim bolnišnicam dostavili v naslednjih nekaj tednih.


Prijavi napako v članku