Računalništvo, telefonija
15.09.2018 09:19

Deli z drugimi:

Share

Evropska unija proti uporabi avtonomnega orožja

Avtonomno orožje bi moralo biti prepovedano po celotnem svetu!
Avtonomno orožje bi moralo biti prepovedano po celotnem svetu!

Številni znanstveniki so nas že večkrat opozorili na nevarnost tako imenovanih “robotov morilcev” ali naprav, kot so brezpilotna letala in roboti, namenjeni za vojskovanje. Pri tem gre predvsem za tiste naprave, ki jih poganja umetna inteligenca in ki lahko same odločajo o izvedbi napadov. Če bosta policija in vojska v prihodnosti dejansko začeli množično uporabljati tovrstne naprave, bo umetna inteligenca tista, ki bo sprejemala odločitve o tem, kdo bo živel in kdo umrl.

Tega se očitno zavedajo tudi poslanci Evropskega parlamenta, saj so nedavno sprejeli posebno resolucijo, ki prepoveduje uporabo avtonomnih sistemov opremljenih s smrtonosnim orožjem. Težava je namreč v tem, da številne industrijsko razvite države že razvijajo vojaške sisteme, ki so opremljeni z umetno inteligenco in lahko povsem samodejno delujejo na bojišču. To v praksi pomeni, da je vojaška misija v tem primeru v celoti zaupana umetni inteligenci.

Čeprav omenjena resolucija še ni zavezujoča za države članice, je nedvomno pomemben korak naprej v smeri zagotavljanja človeku varnejšega življenja. Zato ne preseneča, da bodo o tej temi konec letošnjega leta razpravljali tudi člani Združenih narodov. Čeprav mnogi želijo, da bi dosegli dogovor o mednarodni prepovedi avtonomnih orožij, se to po vsej verjetnosti ne bo zgodilo oziroma sporazuma po vsej verjetnosti ne bodo podpisale države, ki že razpolagajo s tovrstnim orožjem.


Prijavi napako v članku