Računalništvo, telefonija
07.07.2019 09:31

Deli z drugimi:

Share

Evropska unija poskrbela za glasnejše električne avtomobile

Evropska unija poskrbela za glasnejše električne avtomobile
Evropska unija poskrbela za glasnejše električne avtomobile

Od 1. julija naprej morajo vsa električna vozila s štirimi ali več kolesi oddajati vsaj 56 decibelov, ko vozijo 20 km/h ali počasneje. Evropska unija je že nekaj časa napovedovala tovrstni ukrep, vendar do tega ni prišlo, zdaj pa je kot kaže pravi oz. skrajni čas, da električna vozila postanejo glasnejša. Če se sprašujete, zakaj je to pomembna novost, je odgovor sila preprost. Električna vozila danes ne proizvajajo nobenih zvokov, ki smo jih sicer navajeni s strani klasičnih avtomobilov. S tem, ko Evropska unija zvišuje glasnost električnih vozil, cilja na večjo stopnjo varnosti pešcev in vseh tistih, ki smo navajeni hoditi po pločnikih in prehodih med tem, ko gledamo v telefone. Čeprav število nesreč zaradi “tišine” električnih vozil ni veliko, vseeno prihaja do takšnih in drugačnih nezgod.

Umetna implementacija zvokov

Evropska unija bo od proizvajalcev električnih vozil zahtevala umetno implementacijo zvokov, in sicer s sistemom “Acoustic Vehicle Alerting System“, ki bo stopnjo glastnosti zvišal, ko bo vozilo začelo s pospeševanjem ter stopnjo znižal, ko bo zaviralo. Tukaj seveda ne govorimo o kakšnem pretirano močnem zvoku, kajti 56 decibelov je recimo nekaj podobnega zvoku hladnilnika v povprečnem gospodinjstvu – ravno toliko glasnosti, da posameznik sliši, da se približuje vozilo.

Eno stvar pa nova regulativa ne omenja, in sicer nikjer ni omenjeno, kakšen mora ta zvok biti. To za proizvajalce odpira kopico novih možnosti. Ali bo to zvok “norih kokoši” ali recimo čivkanje ptic za zdaj ni znano. Kaj pa recimo posnemanje zvoka formule 1? Tega bi se zagotovo vsi ustrašili, kajne? Odgovorni za projekt vpeljave nove regulative se že srečujejo z bolj ali manj kreativnimi predlogi za zvoke avtomobilov.

Tehnologija, ki je namenjena predvsem pešcem

Vsi tisti, ki pričakujete raznorazne avdio presežke, boste zdaj verjetno razočarani, kajti moramo povedati, da je večina proizvajalcev pripravljenih odigrati nekoliko bolj na “varno”. Že leta namreč razvijajo dotično “Acoustic Vehicle Alerting System tehnologijo, kar pomeni, da ima večina električnih avtomobilov že določene zvoke. Namesto posnemanja zvokov dirkalnih vozil, velika večina električnih vozil uporablja inženirsko visoko dovršene zvoke, ki poleg tega, da opozarjajo pešče, služijo tudi drugim stvarem.


Na primer novi Nissan Leaf je pred kratkim dobil novi, futuristični zvok, s katerim bi naj vozniki bili zadovoljni. Poleg voznikov pa morajo v dotične teste avdio tehnologije biti vključeni predvsem pešci in ostali udeleženci v prometu, saj je ravno njim tehnologije v prvi vrsti namenjena. Tisti, ki ste že kdaj slišali zvok električnega vozila, se boste verjetno strinjali, da ni ravno najglasnejša stvar, kar ste jih kdaj slišali. Evropska unija bo projekt še dodatno nadgradila, vendar za zdaj nimamo točnih informacij, ali bo poudarek zgolj na avdio signalizaciji ali lahko pričakujemo še kaj dodatnega.


Prijavi napako v članku