Računalništvo, telefonija
27.09.2012 06:07
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Evropska komisija želi popoln nadzor nad uporabniki interneta

Bi se bili pripravljeni odreči svobodi na internetu v zameno za »učinkovitejši« boj proti terorizmu?
Bi se bili pripravljeni odreči svobodi na internetu v zameno za »učinkovitejši« boj proti terorizmu?

Svetovni splet bi moral biti prostor, kjer bi se lahko vsaj za trenutek umaknili od vsakdanjega vrveža življenja. To pa žal ne sovpada s politiko Evropske unije. Ta namreč v imenu boja proti terorizmu in mednarodnemu organiziranemu kriminalu želi imeti popoln nadzor nad uporabniki svetovnega spleta. Da bi to uresničila, je Evropsko komisijo zadolžila, da pripravi mehanizme, ki bi ji omogočali izvajanje celovitega nadzora interneta in njenih uporabnikov. Ta je vse njene »zamisli« že “zapakirala” v projekt, ki sliši na ime CleanIT.

Zaupni dokument o projektu CleanIT, ki je nedavno prišel v javnost, kaže na to, da bodo v imenu boja proti mednarodnemu kriminalu in terorizmu potrebni radikalni posegi v temeljne človekove pravice in svoboščine Evropejcev. V besedilu dokumenta je namreč zapisano, da bodo morale države članice v lokalnih zakonodajah odpraviti vse omejitve, ki bi preprečevale nadzorovanje uporabe interneta zaposlenih s strani delodajalcev. Organi pregona bodo pridobili pooblastilo, da zahtevajo umik sporne in neprimerne vsebine s spletnih strani, in sicer brez sodne odredbe. Zavestno objavljanje povezav na takšne in drugačne “teroristične vsebine” pa bi bilo obravnavano, verjeti ali ne, enako kot sama izvedba terorističnega dejanja.

Če bo predlog v dokumentu CleanIT sprejet v nespremenjeni obliki, bodo za vedno odpravljene vse anonimne storitve, ponudniki dostopa do svetovnega spleta pa bodo morali nadzirati njihove uporabnike. Če tega ne bodo opravljali dovolj »vestno«, jim bo grozila astronomska kazen. Poslušne ponudnike pa bo država seveda nagrajevala s takšnimi in z drugačnimi ugodnostmi. Evropska unija bi za poleg tega izvajala še nadzor in cenzuro na vseh priljubljenih družbenih omrežjih.

Dokument CleanIT (v angleškem jeziku) je bil na srečo pravočasno razkrit in objavljen na spletnem naslovu http://goo.gl/G3GD2. Vprašanje, ki se pri tem postavlja pa je, kako so Evropejci pripravljeni sprejeti omejitev svobode na internetu. Ljubitelji svobodnega spleta seveda upamo, da bodo predlogi v dokumentu CleanIT doživeli enak klavrni konec kot zloglasna ACTA.


Prijavi napako v članku