Računalništvo, telefonija
14.10.2009 06:20
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Evropska komisija proti sporočilom SPAM

Sporočilom SPAM ni in ni videti konca!
Sporočilom SPAM ni in ni videti konca!

Da neželena elektronska sporočila povzročajo podjetjem in posameznikom veliko preglavic, saj ovirajo elektronsko poslovanje in ogrožajo varnost informacijskih sistemov, ni novost. Novost tudi ni, da kljub prizadevanjem največjih programskih hiš ter zakonodajnih in izvršilnih vej oblasti, število sporočil SPAM neustavljivo narašča.

Da bi lahko bila Evropska unija učinkovitejša v boju proti neželenim elektronskim sporočilom, je Evropska komisija opravila obsežno študijo, ki prikazuje učinkovitost do sedaj sprejetih ukrepov proti tovrstni računalniški nesnagi. Rezultati raziskave pa so žal vse prej kot spodbudni, saj čeprav je Evropska unija v letu 2002 kriminalizirala sporočila SPAM in vohunsko programsko opremo, tovrstna računalniška nesnaga še vedno v povprečju ogroža kar 65-odstotkov Evropejcev.

Raziskava Evropske komisije je še pokazala, da se pošiljatelje neželenih elektronski sporočil sodno najbolj preganja v Španiji (39 primerov), Slovaški (39) in Romuniji (20), medtem ko najvišje denarne kazni za tovrstne prekrške izrekajo na Nizozemskem (1 milijon evrov), v Italiji (570 tisoč evrov) in Španiji (30 tisoč evrov).

Zaradi velikih razlik med posamičnimi državami Evropska komisija razmišlja o možnosti priprave skupne politike boja proti neželenim elektronskim sporočilom, ki naj bi predvidevala tudi občutno višje civilne in kazenske sankcije zoper pošiljatelje sporočil SPAM. Poleg tega naj bi pričela z delom tudi posebna policijska enota, ki bi bila namenjena razkrivanju tovrstnih kriminalnih dejanj. Prvi ukrepi v smeri zmanjševanja števila neželenih elektronskih sporočil naj bi se pričeli že v naslednjem letu.


Prijavi napako v članku