Računalništvo, telefonija
04.07.2020 10:28

Deli z drugimi:

Share

Europol »razbil« šifrirano komunikacijsko omrežje kriminalcev

Europol je z »razbitjem« šifrirnega omrežja EncroChat preprečil številne kriminalne dejavnosti.
Europol je z »razbitjem« šifrirnega omrežja EncroChat preprečil številne kriminalne dejavnosti.

Vse več ponudnikov storitev za neposredno sporočanje in drugih aplikacij se za varovanje zasebnosti uporabnikov poslužuje tako imenovanega šifriranja od točke do točke. Gre za način šifriranja, kjer se šifrirani ključi za šifriranje in dešifriranje sporočil nahajajo na napravi končnega uporabnika. To pomeni, da so sporočila varovana pred neželenimi pogledi, in sicer tako pred ponudniki storitev kot pred državnimi ustanovami.

Tega načina varovanja komunikacije pa se na žalost poslužujejo tudi spletni kriminalci, saj se na ta način zlahka izognejo prisluškovanju s strani organov pregona. Na srečo pa je Europol v sodelovanju z Eurojustom nedavno stopil na prste vsem kriminalcem, ki so uporabljali šifrirno komunikacijsko orodje EncroChat. To orodje so nepridipravi že od leta 2017 uporabljali za namenom izogibanja policijskemu nadzoru.

Ker je policijskim silam uspelo »razbiti« šifrirno komunikacijsko orodje EncroChat, so lahko več mesecev prikrito prisluškovali nepridipravom. S tem jim je dejansko uspelo preprečiti številne kriminalne dejavnosti, kot so nasilni napadi, korupcija, poskus umorov in preprodaja mamil. Poleg tega je policijskim silam na osnovi tega uspelo za zapahe spraviti več kot 800 kriminalcev po vsej Evropi. Pri tem so zasegli več ton prepovedanih drog, več kosov orožja, približno 60 milijonov evrov gotovine sumljivega izvora, več avtomobilov, predelanih za tihotapljenje nedovoljenih sredstev in približno dvajset laboratorijev za proizvodnjo metamfetamina.

Šifrirano komunikacijsko omrežje EncroChat je svojim uporabnikom zagotavljalo “popolno anonimnost”, in sicer na način, da ni bilo povezano z mobilno napravo ali telefonsko kartico SIM. Za ta namen je bil na napravah Android nameščen dodaten (skrit) operacijski sistem s kopico dodatnih varnostnih orodij. Na mobilnih telefonih z EncroChatom so bili za nameček odstranjeni vsi dodatki, kot so kamera, mikrofon, GPS modul in vrata USB, naprave pa so imele tudi vgrajeno možnost “samouničenja”. V primeru, da je kdo poskušal vdreti v pomnilnik mobilne naprave in je pri tem večkrat vnesel napačno kodo za odklepanje, je sistem aktiviral hiter in popoln izbris vse vsebine. Brisanje sporne vsebina pa je bi bilo mogoče izvesti tudi na daljavo.

Pri tem velja še omeniti, da je bilo mogoče tovrstne telefone kupiti na mednarodnem črnem trgu po ceni približno tisoč evrov. Proizvajalec teh telefonov je za pol leta uporabe zaračunaval “naročnino” v višini 1.500 evrov, s katero so zagotovili pokritost omrežja po vsem svetu in podporo strankam 24 ur, 7 dni v teden. Pri Europolu ocenjujejo, da je sistem EncroChat še nedavno uporabljalo kar 60.000 ljudi širom sveta.


Prijavi napako v članku