Računalništvo, telefonija
07.03.2018 13:19
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

EU namerava uvesti nove obdavčitve internetnih podjetij

EU namerava uvesti nove obdavčitve internetnih podjetij
EU namerava uvesti nove obdavčitve internetnih podjetij

Pred dobrim letom je kot strela z jasnega odjeknila novica, da je Evropska komisija Applu naložila plačilo 13 milijard evrov zaradi nezakonitih davčnih ugodnosti, ki jih je ta pridobil od irske vlade. Mahinacije med irsko vlado in tehnološkim gigantom se so pričele že davnega leta 2003, ko je to plačalo davek od dohodkov pravnih oseb po zgolj enoodstotni stopnji. Ker se tudi drugi internetni giganti bolj ali manj uspešno izogibajo plačevanju davkov na prihodek, je francoski finančni minister Bruno Le Maire izjavil, da bo Evropska unija za ta podjetja že v kratkem uvedla poseben davek na prihodek.

Uvedba novega davka, ki naj bi stopil v veljavo že v naslednjih nekaj tednih, bo tehnološkim velikanom, med katerimi izstopajo Google, Amazon, Apple in Facebook, onemogočil legalno izogibanje davkom in dajatvam. Novi davek na dohodek naj bi znašal okoli 20 odstotkov, čeprav bo natančna davčna stopnja znana šele po zaključenih pogajanjih. Direktiva naj bi finančno luknjo Evropske unije zakrpala s pobiranjem davkov pri izvoru, kjer se denar zasluži, namesto tam, kjer ga podjetja hranijo.

Kako se bodo tehnološki velikani odzvali na potezo Evropske unije še ni povsem jasno. Mnogi poznavalci se bojijo, da bi lahko zaradi tega mnogi ljudje ostali brez zaposlitve, saj bi lahko tehnološka podjetja svoje poslovanje selila tam, kjer je davek na prihodek manjši. To velja predvsem za tista podjetja, ki letno ustvarijo veliko prometa, kot na primer Apple in Google.


Prijavi napako v članku