Računalništvo, telefonija
04.03.2024 13:30
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Elon Musk: OpenAI je prenehal delati v korist človeštva

Elon Musk toži podjetje OpenAI in izvršnega direktorja Sama Altmana, ker naj bi opustili prvotno misijo – razviti umetno inteligenco v korist človeštvu. Musk trdi, da so na prvo mesto postavili dobiček. V tožbi, ki jo je predložil sodišču v San Franciscu v četrtek, 29. februarja piše, da naj bi partnerstvo OpenAI-ja z Microsoftom za prvega pomenilo, da je postalo “zaprtokodno de facto hčerinsko podjetje” Microsofta, ki je osredotočeno na maksimiziranje dobička.

Glede na tožbo tovrstno ravnanje pomeni kršitev prvotnega dogovora med Muskom, ki je soustanovil OpenAI leta 2015 in danes več nima deleža v podjetju, Altmanom in predsednikom OpenAI-ja Gregom Brockmanom. Vsi skupaj naj bi se zavezali, da bo projekt OpenAI neprofiten, pripadajoča tehnologija pa odprtokodna. Kršitve vključujejo ohranjanje zasnove modela OpenAI GPT-4 kot “popolno skrivnost”, pri čemer Musk v tožbi pravi, da je bila ta odločitev “predvsem posledica komercialnih razlogov in ne varnosti” ter da je model GPT-4 zdaj “de facto Microsoftov lasten algoritem.”

Cilj tožbe je prisiliti OpenAI, da se vrne k svojim prvotnim namenom in dogovorom, ki bodo na prvo mesto postavili korist človeštvu in ne Altmanu, Brockmanu in Microsoftu, največjemu tehnološkemu podjetju na svetu.

Verjetno se še spomnite, kako je bil Musk kritičen do razvoja umetne inteligence in potencialnih vplivov, ki bi jih lahko imela na družbo, še preden se je odločil za sodelovanje pri projektu OpenAI. Zelo jasno in glasno je želel, da se uporablja varnostne vzvode, ki bi sistemom umetne inteligence preprečili, da nadomestijo ljudi. Lansko leto je Musk skupaj s številnimi raziskovalci področja umetne inteligence podpisal odprto pismo, naslovljeno na podjetja, da naj ustavijo “velike umetno inteligentne eksperimente”. Pozneje je ustanovil svoje lastno AI podjetje in znotraj družbenega omrežja X razvil umetno inteligentnega bota.

V tožbi še piše, da model GPT-4, izdan marca 2023, ni samo sposoben sklepati, ampak je v tem tudi dejansko boljši od povprečnih ljudi, saj je na enotnem pravosodnem izpitu za odvetnike dosegel rezultat 90 odstotkov. Govori se, da podjetje razvija naprednejši model, znan kot “Q Star”, ki naj bi bil prvi pravi model splošne umetne inteligence.

Spomnimo še, da je lani podjetje OpenAI odpustilo Altmana (in ga nato ponovno zaposlilo pet dni kasneje) zaradi ne najbolj jasnih razlogov, in sicer naj bi njegova komunikacija z upravo “ovirala njegovo sposobnost izvajanja svojih odgovornosti”. Tožba, ki jo je vložil Musk, navaja, da so v dneh po tem dogodku Altman, Brockman in Microsoft “izkoristili Microsoftov vpliv na OpenAI” in zamenjali člane upravnega odbora z alternativami, ki jih je podprl Microsoft.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca Elon Musk


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več