Računalništvo, telefonija
12.08.2020 12:06

Deli z drugimi:

Share

Električni tovornjaki tudi za odvoz odpadkov!

Tudi tovornjaki za prevoz smeti bodo kmalu postali ekološki.
Tudi tovornjaki za prevoz smeti bodo kmalu postali ekološki.

Elektrifikacija prevoznih sredstev je zadnja leta v polnem razmahu. Najbolj seveda izstopajo električni avtomobili, ki jih razvijajo nekatere največje svetovne znamke, poleg njih pa danes obstajajo še električni motorji, električne rolke, skiroji in električna kolesa. Omenjenim vozilom pa se bodo kmalu pridružili še električni tovornjaki za odvoz smeti, za to pa bo poskrbelo podjetje Nikola Motor Company.

Podjetje Nikola Motor Company je namreč s strani drugega največjega podjetja za odvoz odpadkov v ZDA, Republic Services, prejelo veliko naročilo za električne tovornjake za odvoz smeti. Sprva naj bi izdelali kar 2.500 tovrstnih tovornjakov, v primeru uspeha pa naj bi se naročilo povišalo na 5.000 tovornjakov. Prvi model namenskega električnega tovornjaka za odvoz smeti naj bi bil nared v letu 2022, če bo preizkušanje novosti uspešno, pa bodo ti tovornjaki prešili v operativno uporabo leto kasneje oziroma leta 2023.

Električni tovornjaki za odvoz smeti bodo nadvse zmogljivi, saj bo skupna energetska zmogljivost novincev shranjena v vodikovih celicah in baterijah znašala kar 720 kilovatnih ur. Z enim polnjenjem naj bi ti tovornjaki prevozili približno 240 kilometrov in zbrali smeti iz približno 1.200 košev. Poleg tega bodo bistveno tišji od obstoječih vozil, kar pomeni, da bodo primerni predvsem za mestna središča. Da bodo vozila popolnoma prilagojena pobiranju smeti bodo pri njihovem razvoju sodelovali tudi predstavniki podjetja Republic Services. Prepričani pa smo, da se bodo tovrstnih projektov kmalu lotila tudi druga sorodna podjetja.


Prijavi napako v članku