Računalništvo, telefonija
07.06.2011 08:32
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Električna vozila in pametna električna omrežja

Električna vozila in pametna električna omrežja
Električna vozila in pametna električna omrežja

Prihodnost je električna; no, vsaj za avtomobilsko industrijo, kar so nedavno potrdili tudi tisti, ki se resnično razumejo v te zadeve. Gre za Siemensove strokovnjake, ki so na zagrebškem Mičevcu, poligonu AMC-jevega centra za varno vožnjo, organizirali predavanje in delavnico, na katerih so polek električnega Porscheja predstavili tudi pametna električna omrežja (smart grids). Ta bodo v korelaciji s celotno pretvorbo električne energije zlasti v časih, ki prihajajo, več kot dobrodošla; a kar je največ – ne bodo razsipavala s fosilnimi gorivi in podobnimi naravnimi viri.

Siemensova vizija “elektromobilnosti” je istočasno filozofska in futuristična, z decentraliziranimi elektroenergetskimi mrežami, preko katerih na tisoče alternativnih elektrarn proizvajaja električno energijo. Preko teh se priklapljajo električni avtomobili, ki v skupno omrežje, če je potrebno, tudi povrnejo neizkoriščeno energijo iz lastne baterije, ki se je čez noč polnila po nižji tarifi in jo čez dan lahko oddajo po višji.

Glede na ocene analitikov bo do leta 2020 samo na nemških cestah vozilo do milijon električnih avtomobilov, kar pa se nam ne zdi ravno veliko, niti ne tako kmalu – še toliko bolj zaradi tega, ker nam je bil električni Porsche 911 uRUF, ki ga je za to priložnost Siemens pripeljal s seboj, resnično všeč.


Prijavi napako v članku