Računalništvo, telefonija
22.10.2020 10:12

Deli z drugimi:

Share

Edinstvena ura, ki vas bo brez težav navdušila!

Ura Steel Ball Clock je resnično nekaj posebnega!
Ura Steel Ball Clock je resnično nekaj posebnega!

Občasno se na spletu pojavi zanimiv projekt, ki je prod domačega znanja in dela, ki je dovolj edinstven in ustvarjalen, da ga moramo preprosto deliti z vami. Tokrat gre za mehansko “digitalno” uro, ki za prikaz časa uporablja jeklene kroglice. Novost seveda deluje s pomočjo elektromagnetov, ki so skriti v lesenem ohišju. Celoten sklop oziroma vrhnji del naprave pa se spusti enkrat na minuto, da spremeni prikaz na “zaslonu”.

Sprememba številk poteka tako, da se obstoječe kroglice spustijo v luknjice na stojalu, magneti v ohišju pa se »premaknejo« na način, da lahko sprejmejo nove kroglice v zahtevani razporeditvi, kar dejansko omogoča spremembo prikaza številk. Avtor izjemnega izuma je Eric Nguyen, podvig pa ni bil enostaven. Poleg lesenega ohišja je moral avtor namreč uporabiti še miniaturni računalnik Arduino, namenske elektronske komponente in več kot 30 servomotorjev, nekaj vijakov in magnetov.

Celoten razvojni proces, potrebni deli in stopnje razvoja so bili dokumentirani in objavljeni na spletni strani Instructable, in sicer na povezavi https://www.instructables.com/Mechanical-Digital-Steel-Ball-Clock/. Kasko se novost obnese v praksi, pa si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku oziroma na spletni povezavi https://youtu.be/mdI39l8DD80. Prepričani smo, da boste nad videnim več kot navdušeni.


Prijavi napako v članku