Računalništvo, telefonija
03.04.2008 09:03

Deli z drugimi:

Share

Ecma Office Open XML sprejet kot standard ISO/IEC

Microsoft je sporočil, da je po javno dostopnih podatkih Mednarodna elektrotehniška komisija (IEC) Mednarodne organizacije za standardizacijo (ISO) potrdila specifikacijo Ecma Office Open XML kot standard ISO. Po več kot 14 mesecih podrobnega pregledovanja je Mednarodna elektrotehniška komisija (IEC) Mednarodne organizacije za standardizacijo (ISO) končala formalni proces pregledovanja predloga standarda Draft International Standard (DIS) 29500, kakršno je uradno ime specifikacije Ecma Office Open XML (Open XML).

Kljub temu, da rezultati glasovanja še niso bili uradno razglašeni, javno dostopne informacije kažejo, da je predlagani standard Open XML prejel izredno široko podporo. Javno dostopni dokumenti na internetu kažejo, da je 86 odstotkov državnih teles za standardizacijo in 75 odstotkov sodelujočih državnih teles (P-members) izrazilo podporo potrditvi specifikacije dokumentnega formata, kar je po pravilih organizacij ISO in IEC dovolj za uradno potrditev. Open XML se je tako kot odprt standard za dokumente pridružil formatom HTML, PDF in ODF.

Odprti standard je pridobil tudi široko podporo v panogi informacijskih tehnologij, saj se uporablja na platformah Linux, Windows, Mac OS in Palm OS. Podprlo ga je tudi več sto neodvisnih ponudnikov programske opreme in platform, ked katerimi so Apple, Corel, Sun Microsystems, Microsoft in Novell. Ti ponudniki razvijajo svoje rešitve z uporabo specifikacije Office Open XML in tako zagotavljajo dodano vrednost svojim strankam po vsem svetu. Neodvisne raziskave so obenem pokazale, da se bo uporaba specifikacije Office Open XML sčasoma še razširila. Na tisoče podjetij je na spletni strani http://www.openxmlcommunity.org izrazilo podporo specifikaciji Open XML in standardizaciji v okviru organizacij ISO in IEC.


Prijavi napako v članku