Računalništvo, telefonija
07.12.2015 11:38
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Droni za transport ljudi so že v razvoju

Pakete nam bodo kmalu dostavljali le še brezpilotni štirikopterji
Pakete nam bodo kmalu dostavljali le še brezpilotni štirikopterji

Poplava dronov in naraščajoča priljubljenost sta že zdavnaj nakazali, kam se bo razvoj nadaljeval. Samo vprašanje časa je namreč bilo, kdaj se bo kakšna ekipa ali celo posameznik lotil razvoja drona, ki bo omogočal letenje s pilotom oziroma voznikom. S tem se napoveduje nova revolucija v transportu, kjer posamezniki letečih naprav ne bodo več upravljali samo na daljavo, ampak se bodo z njimi tudi prevažali. Katere velike spremembe to prinaša v vsakdanje življenje, najbrž ni treba preveč poudarjati.

Enega izmed prvih prototipov na svetu so predstavili študentje z univerze National University of Singapur. Izdelali so namreč prototip naprave, ki je dovolj zmogljiva, da lahko prevaža enega posameznika. Ta lahko napravo tudi neposredno upravlja in jo po svoji želji usmerja. V tem trenutku razvoja gre izključno za prototip, ki je zmožen lebdenja v zaprtih prostorih. Poraba energije je v tem trenutku še velika in omogoča delovanje samo pet minut, preden je potrebno ponovno polnjenje. Vendar pa predstavlja prototip prve izkušnje s človeškim upravljanjem drona in na ta način tudi vir informacij za nadaljnji razvoj.

Opisan projekt pa ni edini s ciljem razviti dron, s katerim se bodo lahko prevažali posamezniki. Na svetu se še drugi posamezniki trudijo razviti svoje prve delujoče prototipe, ki so na prvi pogled videti še precej grobo in neprimerno za vsakdanjo uporabo, vendar pa gre samo za prvi korak v smeri razvoja letalnih naprav, ki bodo najverjetneje nadomestile avtomobile oziroma vsaj del opravil, za katere danes potrebujemo vožnjo z avtomobilom.


Prijavi napako v članku