Življenjski slog
11.01.2022 15:13
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Droni lahko tudi rešujejo življenja

Če mislite, da lahko droni samo dostavljajo naročila in brnijo nad glavami, so nedavno dokazali, da lahko med drugim rešujejo tudi življenja.
Samoleteči dron je 71-letniku rešil življenje
Samoleteči dron je 71-letniku rešil življenje

Avtonomni dron oziroma letalnik je na Švedskem nedavno pomagal rešiti življenje 71-letnemu moškemu, ki je doživel srčni zastoj.

Začelo se je, ko je 71-letniku postalo slabo med kidanjem snega pred svojo hišo v Trollhattanu na Švedskem. Kasneje je novinarjem povedal, da se točno ne spomni, kaj se je zgodilo tistega nesrečnega dne v decembru. Opisal je samo, da je s svoje dovozne poti čistil napadel sneg, ko se mu je stemnilo pred očmi.

Vse se je zgodilo zelo hitro, je dogodek opisal zdravnik Mustafa Ali, ki je moškemu tudi pomagal, saj je bil v bližini. “Ni imel pulza, zato sem takoj začel izvajati umetno dihanje, medtem ko sem drugega očividca prosil, naj pokliče nujno pomoč. Le nekaj minut kasneje sem nad svojo glavo zagledal nekaj letečega. Bil je dron z defibratorjem”.

Dron je bil v lasti podjetja Everdrone, projekt za reševanje življenj pa je nastal v sodelovanju med karolinskim inštitutom in nacionalnim operaterjem za nujno pomoč SOS Alarm.

Direktor podjetja Everdrone Mats Sallstrom je izjavil, da je tehnologija temu človeku rešila življenje, saj so njihovi defibratorji zasnovani tako, da ga lahko uporablja kdorkoli, brez predhodnih izkušenj.

Od klica do dostave je minilo nekaj več kot 3 minute.

Čas je v primeru srčnega zastoja ključen, saj se možnost preživetja vsako minuto zmanjša od 7 do 10 odstotkov, so še izjavili v podjetju.

Vas zanima več iz te teme?
Dron ZLRC

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več