Računalništvo, telefonija
11.02.2016 15:52
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Droni – 1. del

..Človek že od nekdaj poskuša svoje fizične omejitve nadomestiti s tehnologijo..
Droni – 1. del
Droni – 1. del

Pred desetimi leti so bila daljinska letala modelarjev tehnološka uspešnica – danes so to mesto prevzeli droni. Ti so postali tehnološki hit za množično rabo, ki si ga lahko za malo denarja privošči skoraj vsakdo. Dron je brezpilotni letalni sistem brez posadke, ki leti z avtopilotom ali pa se ga upravlja z daljinskim upravljalnikom s tal in računalnikom kot kontrolno postajo. Dron oziroma »quadcopter« je najbolj razširjeno in priljubljeno ime, naši vrli slavisti pa so ga poimenovali trot: »motorno zračno vozilo, težje od zraka«.

Funkcij uporabe dronov je neskončno: zagotavljanje varnosti in nadzora problematične infrastrukture, pomoč pri naravnih nesrečah, podpora geodeziji, energetiki, nadzoru prometa in kmetijstvu, pa še bi lahko naštevali. Svoje izkušnje z droni bom z vami delil predsednik društva Quadcopter Slovenija, ki se ukvarja z povezovanjem, sodelovanjem, svetovanjem in pomočjo pri nakupu brezpilotnih letalnih sistemov, prav tako pa ozaveščamo tudi o njihovi varni uporabi. Osnovne komponente letalnega sistema, v našem primeru »quadcopterja«, predstavljajo dron, daljinski upravljalnik in kamera. Seveda je pa mogoče vse te komponente poljubno spreminjati, dodajati in nadgrajevati.

Osnovna oblika drona je okvir (frame) s poljubnim številom krakov. V našem društvu uporabljamo takega s štirimi kraki, to je tako imenovani »quadcopter«. Ena izmed glavnih komponent, pritrjenih na okvirju, je avtopilot. To so možgani drona; sistem mikroprocesorjev s programsko opremo, ki vodi in nadzira delovanje drona. V avtopilotu so različni senzorji, kot so žiroskop, pospeškometer, barometer in drugi. Nanj je priključen tudi modul, ki združuje sprejemnik GPS in kompas, ki zagotavljata položaj in olajšata upravljanje. Telemetrija je namenjena povezavi z daljinskim upravljalnikom na različnih frekvencah in kanalih. Na vsakem kraku je nameščen ESC (elektronski krmilnik vrtljajev), ki skrbi za vrtenje propelerjev, pritrjenih na elektronski motor. Izvajanje vseh delovnih procesov omogoča baterija. Na okvirju drona je pritrjen še nosilec za kamero (gimbal), ki za stabilnost kamere uporablja lastne motorčke in tako zmanjšuje vibracije. Kamere imajo različne specifikacije in omogočajo tudi direktni prenos slike (FPV) iz drona do operaterja. Daljinski upravljalnik omogoča upravljanje drona v vse smeri, prav tako lahko že samo s pritiskom enega gumba dron sam pristane v bližini nas (go home) ali pa nam dron sledi na želeni višini (follow me). Takšnih in drugačnih funkcij lahko dodamo neskončno. Z vgrajenim prikazovalnikom na daljinskem upravljalniku vidimo sliko iz kamere v realnem času in odčitavamo telemetrične podatke, kot so višina, oddaljenost, hitrost, raven energije v bateriji in še bi lahko naštevali.

Več o uporabi dronov in naših izkušnjah v naslednjih prispevkih.


Prijavi napako v članku