Računalništvo, telefonija
13.09.2013 10:50
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Dostopna gesla so za Google stvar preteklosti!

Googlova strokovnjakinja za informacijsko je pred kratkim izjavila, da gesla niso več primerna za identifikacijo in dostop do shranjenih podatkov in spletnih storitev. Ta je celo priznala, da so pri računalniškem gigantu že opravili z gesli in da uporabljajo druge napredne sisteme za prijavo.
Gesla so stvar preteklosti!
Gesla so stvar preteklosti!

Dostopna gesla so še vedno ena od najpogosteje uporabljenih načinov zaščite pred nepooblaščenim dostopom do bančnih in drugih finančnih storitev, čeprav so nam hekerji dali že jasno vedeti, da nam ta ne nudijo več zadostne zaščite, niti v primeru, če so dovolj dolga in kompleksna. Ker odtujitev gesel ni mogoče preprečiti niti z uporabo naprednih varnostnih mehanizmov, kot so požarni zidovi, protivirusne rešitve in podobno, so pri podjetju Google prepričani, da ta niso več primerna za identifikacijo in dostop do shranjenih podatkov in spletnih storitev.

Googlova strokovnjakinja za informacijsko varnost Heather Atkins je pred kratkim celo priznala, da so pri računalniškem gigantu že opravili z gesli in da uporabljajo druge napredne sisteme za prijavo. Čeprav strokovnjakinja za informacijsko varnost podrobnosti ni razkrila, gre tu po vsej verjetnosti za uporabo gesel v navezi z napravami, ki jih nepridipravi ne morejo ukrasti (dvonivojska avtentikacija), pri čemer je ta moč vgraditi celo v oblačila in druge osebne predmete.

Pri tem velja še omeniti, da podjetje Google varno prijavo že dalj časa omogoča tudi uporabnikom njegovih storitev, in sicer s prejemom kratkega sporočila SMS. Da si zagotovimo dvonivojsko avtentikacijo, moramo najprej klikniti na spletno povezavo http://goo.gl/kxBqnz in na gumb »Začni namestitev«. V meniju izberemo Slovenijo in vnesemo telefonsko številko. Nato izberemo, da želimo kodo prejemati preko SMS sporočil, saj je to veliko bolj priročno od klicev. Postopek nadaljujemo s klikom na povezavo »Pošlji potrditveno kodo«. Nato prejeto kodo vpišemo v polje in kliknemo na »Preveri«. Če pri »registraciji« uporabljate domači računalnik, priporočamo, da izberete možnost, da si ga storitev zapomni. To dejansko pomeni, da na tem računalniku 30 dni ne bo potrebno vnesti kode za prijavo. Postopek zaključimo z vklopom preverjanja v dveh korakih.


Prijavi napako v članku