Računalništvo, telefonija
05.10.2020 12:49

Deli z drugimi:

Share

Domači elektronski test za COVID-19?

Domači elektronski test za COVID-19?
Domači elektronski test za COVID-19?

Običajno analiziranje testiranja na novi koronavirus (Covid-19) v Sloveniji, skupaj s pripravo vzorca, traja od tri do pet ur. Tehnologija bo kmalu omogočala, da bomo test opravili kar sami. Kako bo s tem v praksi in ali bo rešitev dostopna tudi pri nas, bomo še videli.

Vse večjemu številu testov za koronavirus, ki so v fazi razvoja ali pa so že v uporabi, se sedaj pridružuje tudi test, ki so ga prirpavili raziskovalci s kalifornijske univerze v Caltechu. Njihov test za Covid-19 je sestavljen iz poceni senzorja iz plastike s plastjo posebej oblikovanega laserskega grafena. Posebna tridimenzionalna struktura grafena omogoča izjemno veliko zunanjo kontaktno površino, koncentrirano v območju senzorja. Nanjo pa se lahko vežejo protitelesa, ki reagirajo na določene beljakovine, kar v praksi služi za odkrivanje koronavirusa.

Obdelava signala iz omenjenega senzorja vključuje diagnostični postopek, ki se je že prej uporabljal za odkrivanje drugih bolezni s spremljanjem prisotnosti hormona kortizola v telesu. Enak mehanizem je zdaj prilagojen specifičnim beljakovinam virusa SARS-CoV-2. Preizkus z novim izumom se lahko opravi na zelo majhnem vzorcu sline ali krvi, postopek pa traja zgolj deset minut in ga je mogoče izvesti brez prisotnosti medicinskega osebja.

Do sedaj se je omenjena naprava uporabljala za testiranje koronavirusa samo v laboratorijskih pogojih pri Caltechu, predhodni rezultati pa kažejo, da je zelo natančna. Seveda je treba za njegovo širšo uporabo opraviti še več testiranj na pacientih, ki niso v nadzorovanih laboratorijskih razmerah, ter ob tem pridobiti še vsa potrebna dovoljenja pristojnih agencij. Končni cilj je izdelati majhno in poceni napravo, ki bi jo lahko uporabljali doma, in to ne samo za COIVD-19, temveč tudi za odrivanje drugih nalezljivih bolezni.


Prijavi napako v članku