Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
11.03.2023 12:08

Deli z drugimi:

Share

Dobrodošli v vesolju 8K

Pogovor s Samsung strokovnjaki – načrtovanje sedanjosti in prihodnosti 8K televizorjev prek inovativnih tehnologij.

Podjetje Samsung Electronics kroji zgodovino televizorjev z razvojem lastnih tehnoloških inovacij, od FHDD in 4K pa vse do ločljivosti 8K, zahvaljujoč dolgoročni strateški viziji in neskončni strasti, da na trg uvaja nove tehnologije. Da bi izvedeli več o preteklih dosežkih, tehnoloških inovacijah na področju televizorjev in prihodnosti zaslonske tehnologije, se je Samsung Newsroom – uradni komunikacijski kanal podjetja – pogovarjal z vrhunskimi strokovnjaki za televizorje.

Razvoj prihodnosti televizije s pomočjo neskončnih inovacij

Kakovost zaslona je eden najpomembnejših dejavnikov, ki potrošnika zanima pri izbiri televizorja. Leta 1977 je Samsung prvič množično proizvedel barvne televizorje v Koreji pod imenom Color Economy TV. Tako se je v Koreji začela doba barvne televizije. Samsung si je zaradi svoje močne predanosti inovacijam prislužil tudi naziv prvega proizvajalca barvnih televizorjev v Koreji.

Sledil je izum LCD TV, leta 2009 pa je Samsung predstavil svoj revolucionarni model – Samsung LED TV. Ta je predstavljal vrhunec vseh takratnih inovativnih tehnologij, saj je zaradi svetlečih diod ponujal neverjetno kakovost slike. Vse komponente Samsung LED TV so bile pionirske, število patentov za ta model pa je preseglo 3000.

Leta 2017 je Samsung na dogodku Consumer Electronics Show (CES) predstavil prvi QLED TV na svetu, ki je temeljil na tehnologiji Quantum Dot brez kadmija. QLED TV in inovacije povezane z njim so bile tisto leto v središču pozornosti, saj so prinesle vrhunsko kakovost zaslona in 100-odstotni barvni volumen.

Le leto kasneje je Samsung predstavil model televizorja QLED 8K, ki je predstavil ločljivost zaslona 8K v tehnologiji Samsung Quantum Dot. Ta naprava je vsebovala tehnologijo Direct Full Array, tehnologijo osvetlitve ozadja, ki lahko natančno ohranja ravnovesje svetlobe v vsakem delu zaslona, ​​kot tudi tehnologijo 8K AI Upscaling za inteligentno nadgradnjo nižje kakovostnega videa in njegovo spreminjanje v živahen 8K prikaz. Tako je inovativna tehnologija Samsung QLED 8K začela dobo 8K televizorjev.

“Leta 2020 je Samsung predstavil prvi televizor brez robov na svetu, ki je popolnoma odstranil okvir zaslona. Leto pozneje smo z uvedbo lastne tehnologije Neo QLED, ki temelji na zaslonih Quantum Mini LED, dodatno utrdili položaj vodilnega v industriji. Od FHD do 8K smo si zelo prizadevali razviti inovativne naprave, ki ponujajo različne izkušnje glede na potrebe uporabnikov“, je povedal je Hyunchul Song iz Product Development Group.

Prizadevanje za vrhunsko kakovost slike s podrobnim raziskovanjem človeškega vedenja in potreb

“Kakovost prikaza se šteje za dobro, če daje gledalcu občutek resničnosti, občutek da je priča slikam na zaslonu iz prve roke. Za zagotavljanje visoke kakovosti slike so ključni kazalniki delovanja zaslona visoka ločljivost, visoka svetlost in odlična barvna reprodukcija. Pomembno je tudi, kako dobro so uravnotežene druge zaslonske tehnologije, kot so zasnova čipov ter algoritmi kakovosti slike in zvoka.“, je pojasnil Youngseok Han, programer v H/W Lab.

Dobro kakovost slike je nemogoče razviti z eno samo tehnologijo, ne glede na to, kako inovativna in odlična je. Prav to je razlog za zavezanost podjetja Samsung k nenehnemu razvoju novih pametnih tehnologij z različnimi pristopi. Tako je letos pri televizorjih Neo QLED 2023 predstavljena funkcija Real Depth Enhancer, ena novejših funkcij, ki je bila razvita z namenom nadaljnjega napredka v kakovosti prikaza. To je Samsung tehnologija, ki temelji na razumevanju človeškega vedenja in uporablja algoritem umetne inteligence za samodejno ločevanje predmeta od njegovega ozadja za večji občutek globine. Poleg tega tehnologija Neo Quantum Matrix Pro izboljša reprodukcijo finih podrobnosti z natančnim nadzorom Quantum Mini LED na skupno 13.684 nivojih. Ta natančna prilagoditev daje dodatno dimenzijo in občutek realnosti.

Od videoiger v 8K do umetniških del na Samsung televizorjih

Z nedavnim porastom naprav 8K, vključno s pametnimi telefoni, lahko vsak uporabnik ustvari vsebino 8K in si jo ogleda v ultra visoki ločljivosti.

“Visokozmogljive grafične kartice zdaj omogočajo igranje video iger v ločljivosti 8K, kar pomeni, da že živimo v dobi tehnologije 8K UHD“, je povedal Sangmin Lee, direktor oddelka Picture Quality Solution Lab.

Hyunchul Song je dodatno pojasnil porast vsebin ločljivosti 8K na tržišču: “Na družbenih omrežjih je na voljo vse več vsebin v 8K ločljivosti, umetniki pa ustvarjajo tudi digitalne umetnine v 8K. Uvedli smo funkcijo »YouTube Video v 8K« za model televizorja Neo QLED TV 2023, da uporabnikom omogočimo ogled vse vsebine v ločljivosti 8K, ki je na voljo na platformi YouTube in raziskovanje digitalnih umetnin, kot so slike v NFT[1] formatu.“

Podjetje Samsung je vodilno tudi v ekosistemu vsebin 8K, kot vodilno podjetje v združenju 8K Association, globalni neprofitni organizaciji, ustanovljeni leta 2019 s ciljem vzpostavitve standardov 8K in razširitve vsebine 8K. Od februarja 2023 ima ta organizacija 33 članov, vključno s podjetjem Samsung, proizvajalci televizijskih plošč, proizvajalci čipov SoC in vodilnimi ustvarjalci vsebin. Samsung je lani v sodelovanju z Amazon Prime Video, ki je prav tako član organizacije 8K Association, izdal video napovednik video za serijo The Lord of the Rings: The Rings of Power.

Razvoj optimalne kakovosti slike, ki uporabniško izkušnjo ponese na višjo raven

Samsung TV strokovnjaki razkrivajo več o ciljih in naslednjih korakih, ki jih prinaša doba 8K tehnologije 8K.

 “Kot programer se počutim najbolj uspešnega, ko slišim, da gledalci slike na zaslonu dojemajo kot izredno resnične,” je dejal Youngseok Han, in dodal, da je njegov cilj še naprej izboljševati algoritme z optimizacijo številnih komponent, da bi gledalcem zagotovili kakovost slike, ki je ‘bolj resnična od resničnosti’.

Hyunchul Song je poudaril, da je z ustvarjanjem inovativnih tehnologij najpomembneje zagotoviti resnično vrednost za uporabnike. “Medtem ko si razvojni oddelek prizadeva ustvariti najboljšo kakovost slike s pomočjo tehnoloških inovacij, jaz sodelujem pri optimizaciji naprave, da bi čim več uporabnikom zagotovila kakovostno izkušnjo. Še naprej bom razmišljal o tem, kakšno dodano vrednost lahko zagotovimo našim uporabnikom,” je še dodal.

Sangmin Lee pa je zaključil, da je največja vrednost zagotoviti uporabnikom izkušnje, ki presegajo zgolj gledanje vsebine. “Največji uspeh je, da zaslon prikazuje sliko, ki se zdi bolj resnična od resničnosti v kateri živimo. Z najboljšimi algoritmi za kakovost slike in vrhunsko zvočno zmogljivostjo je uporabnikom zagotovljena optimalna izkušnja, ki presega izkušnjo običajnega gledanja vsebin.”

Spremljajte Samsung Newsroom za vse novice o vlogi 8K televizorjev in inovativnih tehnologijah, ki jih razvija Samsung, da bi uporabnikom zagotovil najboljšo možno izkušnjo gledanja.


[1] SAVAGE je kakovostna NFT trgovina za video vsebine in fotografije v ločljivosti 4K/8K. Z več kot 50 naslovi, ki bodo predstavljeni marca 2023, bo SAVAGE med letom še razširil svojo ponudbo z več kot 250 novimi deli vrhunskih avtorjev in blagovnih znamk.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Samsung

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani
Za več informacij so vam na voljo pri SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več