13.10.2010 11:06

Deli z drugimi:

Share

Dobitniki nagrade Kyoto Prize

Znani so letošnji prejemniki nagrade Kyoto Prize, ki ob Nobelovi nagradi sodi med najvišja svetovna priznanja za izjemne dosežke na področju kulture in znanosti. Letošnji prejemniki so
Dobitniki nagrade Kyoto Prize
Dobitniki nagrade Kyoto Prize

raziskovalec Shinya Yamanaka, matematik László Lovász in umetnik William Kentridge. Vsi bodo od ustanove Inamori Foundation, ki jo je leta 1984 ustanovil dr. Kazuo Inamori, ustanovitelj tehnološkega podjetja Kyocera, prejeli po približno 320.000 evrov. Z nagradami Kyoto Prize ustanova Inamori Foundation počasti življenjsko delo osebnosti, ki so na svojih področjih dosegle izjemne dosežke.

Napredna tehnologija (biotehnologija in medicinska tehnologija)
Dr. Shinya Yamanaka (Japonska, 4. september 1962)
Profesor na Univerzi Kyoto

Razvoj tehnologije za usmerjeno aktivacijo dediferenciacijskih matičnih celic (iPS)
Z vnosom samo štirih genov s transkripcijskim faktorjem v dermalno fibroblast je dr. Yamanaki uspelo ustvariti aktivirane dediferenciacijske matične celice, ki kažejo dediferencijo, podobno kot pri zarodnih matičnih celicah. Za tehnologijo celic iPS se pričakuje, da ne bo samo razširila priložnosti regenerativne medicine, ampak tudi pomembno prispevala k hitremu razvoju medicinske znanosti na splošno.

Temeljne znanosti (matematične znanosti, vključno s čisto matematiko)
Dr. László Lovász (Madžarska, ZDA, 9. marec 1948)
Matematik, Univerza Eötvös Loránd

Izjemen prispevek k matematičnim znanostim z algoritmi za diskretno optimizacijo
Dr. Lovász je s svojimi naprednimi raziskavami na področju nepovezanih struktur (»discrete strucures«) zbližal različne veje matematike na področju algoritmov in s tem vplival na širok spekter matematičnih znanosti, vključno z diskretno matematiko, s kombinacijsko optimizacijo in s teoretično računalniško znanostjo. S tem je naredil izjemen prispevek k napredku tako akademskih kot tehnoloških priložnosti matematičnih znanosti.

Umetnost in filozofija (slikarstvo, kiparstvo, obrt, arhitektura in oblikovanje)
William Kentridge (Južna Afrika, 28. april 1955)

Umetnik, ki ustvarja izvirna dela s povezovanjem tradicionalnik risb z animacijo in drugimi mediji
Gospod Kentridge je na področje animacije, video projekcij in drugih medijev uvedel tradicionalne risarske tehnike, s čimer je razvil nov medij, v katerem se ti elementi na različne načine stapljajo skupaj. S tem je ustvaril izviren svet za poetično izražanje misli o družbi in človeškem obstoju.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem XENON FORTE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri XENON FORTE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Enter your state here

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem XENON FORTE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku