Računalništvo, telefonija
03.03.2018 11:48

Deli z drugimi:

Share

Do leta 2025 bo večina mobilnih omrežij 4G in 5G. Kaj pa pri nas?

Mobilna omrežja igrajo vse pomembnejšo vlogo v našem življenju!
Mobilna omrežja igrajo vse pomembnejšo vlogo v našem življenju!

Združenje GSMA (GSM Association) je predstavilo rezultate svoje nadvse zanimive raziskave Mobile Economy, ki prikazuje razvoj mobilnih omrežij, vključno s prihajajočim omrežjem 5G. Do leta 2025 naj bi mobilno omrežje obvladovalo okoli 53 odstotkov trga mobilnih povezav, omrežje 5G pa okoli 14 odstotkov. To dejansko pomeni, da bo mobilno omrežje 4G dejansko potrebovalo kar deset let od pričetka delovanja na trgu, da bo postalo najbolj razširjeno mobilno omrežje na svetu.

Kar pa je najbolj zanimivo pa je to, da naj bi bilo do leta 2025 na mobilno omrežje priključenih že okoli 25 milijard naprav, imenovanih internet stvari (IoT). Promet na račun mobilne telefonije trenutno znaša okoli preračunanih 4 milijarde evrov, do leta 2025 pa naj bi se ta številka povzdignila na okoli preračunanih 4,9 milijarde evrov. Do leta 2025 bo do mobilnega interneta dostopalo okoli 71 odstotkov svetovnega prebivalstva, med vodilnimi trgi na tem področju pa bomo našli Kitajsko, Indijo, Indonezijo, Pakistan, Bangladeš ter afriške in južnoameriške države.

Mobilni internet in povezane tehnologije bodo pozitivno vplivali na razvoj številnih sektorjev, kot so zdravstveni sektor, kmetijski sektor, izobraževanje in finančne storitve. Pri tem pa podjetja stavijo predvsem na mobilno tehnologijo 5G, ki bo za komercialno rabo na voljo že v teku naslednjega leta. To omrežje ima vsaj na papirju velik potencial za uspeh, saj naj bi ponujalo teoretične hitrosti prenosa do 20 gigabitov na sekundo. To bo kot nalašč za predvajanje videoposnetkov na zahtevo in ponujanje številnih novih mobilnih storitev.

V Sloveniji uporaba mobilne telefonije 4G ni še na nivoju razvitih držav, saj se zaradi dragih paketov za dostop do mobilnega interneta omrežju marsikateri uporabnik mobilne naprave enostavno izogiba. Zaradi tega verjamemo, da bo s prihajajočim mobilnim omrežjem 5G stanje v praksi povsem enako ali celo slabše.


Prijavi napako v članku