28.06.2012 08:30
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse kar je potrebno vedeti o Androidu 4.1 Jelly Bean

Android 4.1 Jelly Bean postavlja nove standarde na področju mobilnih operacijskih sistemov!
Android 4.1 Jelly Bean postavlja nove standarde na področju mobilnih operacijskih sistemov!

Končno smo ga dočakali! Google je na konferenci Google I/O predstavil dostojnega naslednika mobilnega operacijskega sistema Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Govorimo o Androidu 4.1 Jelly Bean (žele bombonček oziroma žele fižolček), ki prinaša bogato paleto novih funkcionalnosti. Pri tem gre dejansko za evolucijo mobilnega operacijskega sistema Android, ki bo izboljšal način uporabe mobilnih naprav Android.

Precejšnjih izboljšav je bil deležen grafični vmesnik. Ta še nikoli bi bil tako hiter, odziven in uporaben. Novi grafični vmesnik se namreč lahko pohvali s precej krajšim časom osvežitve in z boljšo odzivnostjo. Čeprav se osvežitvena frekvenca giba okoli 60 sličic na sekundo, ta pri delovanju porabi znatno manj električne energije od zdajšnjega vmesnika, ki je za nameček še počasnejši. Poleg tega lahko predvidi, kje bomo naredili naslednji klik.

Čistejši domači zaslon

Android 4.1 Jelly Bean je bogatejši za novo različico domačega zaslona. Ta uporabnikom omogoča lažjo organizacijo map in ikon. Tu lahko spreminjajo celo velikost vidgetov (ang. Widget). To sicer močno spominja na Metro.

Glasovni narek brez interneta

Novi mobilni operacijski sistem Android omogoča vstavitev glasovnega teksta tudi brez prisotnosti svetovnega spleta. To bo precej pospešilo in poenostavilo shranjevanje sporočil. Na žalost bo omenjena funkcija sprva uporabna le v navezi z angleškim jezikom.

Digitalni fotoaparat

Za digitalni fotoaparat je na voljo nova aplikacija. Ta omogoča urejanje fotografij takoj, ko jih zajamemo. Tu je bil poenostavljen tudi prehod med fotografijami in njihovo takojšnje brisanje.

Nova obvestila

Programerji so v Android 4.1 Jelly Bean med obvestila vključili slike in posodobitve v realnem času. Uporabnik ima tako dejansko na voljo bogato paleto raznovrstnih informacij. Za dostop do podrobnejših informacij zadošča gesta z dvema prstoma. Ta način obveščanja uporabnikov je po mnenju kritikov vsaj za razred boljši od tistega, ki ga ponuja konkurenčni sistem iOS 6.

Prenovljena digitalna asistentka

Nova digitalna asistentka deluje na enak način kot Applov Siri. Ta sprejema vprašanja v naravnem jeziku in na enak način tudi odgovarja. Če s prstom »zdrsnemo« čez odgovor iz leve proti desni, se nam odgovor na vprašanje prikaže v iskalniku Gogole.

Prenovljeni Google Now

Funkcionalnost Google Now je ena izmed največjih prednosti novega mobilnega operacijskega sistema Android. Ta pametnemu mobilnemu telefonu namreč daje »v vednost«, kje se nahajate. Na ta način vas mobilnik zalaga le s tistimi informacijami, ki so v tistem trenutku pomembne. Če se boste na primer sprehajali blizu avtobusne postaje, vam bo mobilnik prikazal, kdaj bo prispel naslednji avtobus. Tu lahko mobilnik prikaže celo slike.

Pametni sistem posodabljanja aplikacij

Ko bo potrebna posodobitev aplikacije, se ta ne bo v celoti prenesla na pametni mobilni telefon kot sedaj. Tu se bodo dejansko prenesli le tisti deli aplikacije, ki so bili spremenjeni oziroma posodobljeni. To bo seveda pospešilo hitrost prenosa in zmanjšalo količino podatkov, s tem pa posledično omejilo stroške. Posodobitev se bo dejansko izvedla v trenutku.

Kdaj bo Android 4.1 Jelly Bean na voljo za prenos?

Revolucionarni in dih jemajoči Googlov operacijski sistem Android 4.1 Jelly Bean bo na boljo že v drugi polovici julija. Sprva bo na voljo za mobilne naprave Galaxy Nexus, Motorola Xoom in Galaxy S3, nekoliko kasneje pa bo posodobitev na voljo še za preostale pametne mobilne telefone in tablične računalnike Android.


Prijavi napako v članku