Računalništvo, telefonija
12.11.2005 10:05

Deli z drugimi:

Share

Digitalno zbliževanje: vsebina končno zamenjuje modne muhe

Družba Deloitte pričakuje, da bo iz tehnologij glasu preko IP, programske opreme za sodelovanje v podjetjih, vsebin mobilnih telefonov, televizije preko IP in mrežnih iger nastala več bilijonov dolarjev vredna industrija. Gre za proces digitalne konvergence, ki pomeni združevanje tehnologij, medijev in telekomunikacij. Dandanes namreč vse okoli nas postaja snov, ki jo lahko enostavno obdelamo in pošljemo po telefonski žici.

“Kljub statusu modne muhe in omejenega dejanskega uspeha v devetdesetih letih prejšnjega stoletja je digitalno zbliževanje zdaj postalo realnost,” je zapisano v novem poročilu skupine družbe Deloitte za področje tehnologije, medijev in telekomunikacij (TMT), “podjetjem, ki se ne bodo prilagodila temu trendu, pa grozi propad.”

Poročilo, ki nosi naslov “Digitalno zbliževanje: Izziv, vreden bilijone dolarjev”, zatrjuje, da bo zbliževanje ustvarilo nove kategorije izdelkov in nove trge. Še bolj pomembno je dejstvo, da bo v nekaterih primerih spremenilo strukturo obstoječih panog, kar pomeni, da bo premaknilo težišče moči in spremenilo osnovo konkuriranja.

Poročilo nadalje navaja, da se sedaj pojavlja množica izdelkov in storitev kot rezultat zbliževanja, od spletne glasbe do naprav, osnovanih na internetnem protokolu (IP). Vsak izmed teh ponujenih izdelkov in storitev izpolnjuje dejansko potrebo potrošnika, večina pa jih že zdaj prinaša dejanske prihodke in dobičke.

Za nekaj najbolj pomembnih zbližanih storitev se pričakuje, da bodo nastale iz tehnologije glasu preko IP; analitiki za ta segment napovedujejo kar bilijon dolarjev prihodkov do leta 2010. Poleg tega bodo znatne prihodke ustvarile naprave na osnovi internetnega protokola (IP), ki bodo zajemale digitalne predvajalnike glasbe naslednje generacije, storitve za domačo zabavo, domače video telefone in storitve sodelovanja v podjetjih. Med druge pojavljajoče se proizvode in storitve, za katere se pričakuje, da bodo do leta 2010 ustvarile visoke prihodke, spadajo programska oprema za sodelovanje v podjetjih (enterprise collaboration software), televizija preko IP, vsebine mobilnih telefonov, mrežne igre in spletna glasba.

Na zbliževanje vplivajo trije osnovni trendi. Prvi trend je visoka rast digitalnih podatkov, ki predstavljajo skupno osnovo za uporabo različnih vrst informacij (kot so številke, besede, glasba, slike, video zapisi in ostale) z uporabo istih naprav, obdelovalnih tehnik in medijev. Drugi trend je močno razširjena povezljivost, ki pomaga združevati raznolike informacije ter povečuje vrednost in zmogljivosti določene naprave preko njene osnovne funkcionalnosti. Tretji trend je nenehni napredek tehnologije, od roka uporabnosti baterij do hitrosti procesorjev.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Srebrni partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več