Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
29.06.2022 14:33
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse, kar morate vedeti o digitalnih bonih ’22

Verjetno ni spletnega uporabnika, ki še ne bi slišal za digitalne bone v vrednosti 150 €, namenjene izboljšanju digitalne pismenosti v državi. Na enem mestu smo zbrali vse informacije o digitalnih bonih: kaj sploh so, kdo so upravičenci do bonov, kaj potrebujete za unovčenje in še več.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Edit / Dodano 9. 8. 2022

Dodan seznam izvajalcev izobraževanj za starejše od 55 let in pogoji za pridobitev digitalnega bona.


Po podatkih Eurostata skoraj polovica slovenskih prebivalcev, starih med 17 in 74 let, nima osnovnih digitalnih spretnosti, kar pomeni, da na tem področju zaostajamo za drugimi evropskimi državami. Novi Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti naj bi aktivno reševal to problematiko. Začnimo pri osnovah.

Digitalni boni ’22: kaj sploh so, njihova vrednost in datum veljavnosti

Podobno kot pri turističnih bonih gre za dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave, ki ga lahko upravičenci unovčijo za nakup nove, rabljene ali obnovljene računalniške opreme (več o tem v nadaljevanju). Z nekaterimi izjemami vam zanj ni treba posebej zaprositi in ne prejmete ga v fizični obliki. Kot že rečeno, pa naj bi digitalni bon ’22 dvignil nivo digitalne vključenosti.

Digitalni boni ’22 so postali na voljo s 15. junijem, izkoristite pa jih lahko do 30. novembra 2022. Vrednost digitalnega bona je 150 €.

Ali ste upravičeni do digitalnega bona ’22?

Ministrstvo je postavilo nekaj omejitev za koriščenje digitalnega bona. Če ste imeli 12. marca 2022 stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in ste:

 • osnovnošolec zadnje triade (7., 8. ali 9. razred),
 • dijak srednje šole,
 • študent višje šole,
 • študent prve, druge ali tretje stopnje ali
 • starejši od 55 let in se nameravate udeležiti izobraževanja na področju digitalne pismenosti.

Če niste prepričani, ali spadate med upravičence, lahko to preverite prek aplikacije eDavki, če le-te ne uporabljate, pa na odprtem portalu eDavki. Na portalu v iskalnik vpišite svojo davčno številko, sistem pa vam bo posredoval informacijo, če ste upravičeni do digitalnega bona ali ne.

digitalni-boni-'22-edavki

Za osnovnošolce, dijake in študente je status upravičenosti do bona dokaj samoumeven, prenos sredstev pa poteka avtomatično. Proces pridobitve pravice do unovčitve digitalnega bona je nekoliko drugačen za starejše in študente, ki se izobražujejo v tujini.

Ali so študenti, ki se izobražujejo v tujini, upravičeni do digitalnih bonov?

So, in sicer pod pogojem, da so 12. marca 2022 že imeli stalno prebivališče v Republiki Sloveniji. Izpolniti morajo tudi vlogo za priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona in izpolnjen obrazec poslati na naslov gp.sdp@gov.si ali ga oddati preko portala eUprava. Njihov zahtevek bo obravnaval pristojni organ, ki bo prosilce o odločitvi tudi obvestil. Slovenski študenti v tujini bodo tako digitalni bon lahko unovčili šele potem, ko bodo vpisani v evidenco digitalnih bonov.

Foto: Unsplash

Kaj pa digitalni boni ’22 za upokojence in starejše od 55 let?

Zakon pravi, da morajo posamezniki nad 55 let najprej opraviti 12-urni subvencioniran tečaj osnov digitalnih veščin. Pogoj za upravičenost do digitalnega bona je obvezna prisotnost v obsegu vsaj devet ur. Pogoj za brezplačno udeležbo sta stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in starost 55 let ali več na dan 12. marca 2022. Upravičenci do izobraževanj se lahko do zapolnitve prostih mest prijavi neposredno pri izvajalcih izobraževanj po vseh slovenskih statističnih regijah neodvisno od stalnega prebivališča. Posameznik se lahko prijavi na zgolj eno prosto mesto.

V spodnjem dokumentu si lahko ogledate vse izvajalce izobraževanj za osebe, stare 55 let in več.

Trenutno so polna že vsa mesta na Ljudski univerzi Ptuj, Ljudski univerzi Krško, Ljudski univerzi Ajdovščina, Fundaciji Prizma, A. L. P. Peca, Ljudski univerzi Murska Sobota, Ljudski univerzi Velenje, B&B, ZIK Črnomelj in Osnovni šoli Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica.

Bo dovolj prostorskih kapacitet na izobraževanjih za starejše upravičence?

Pojavljajo se vprašanja, ali bodo izobraževanja razpolagala z zadostnimi kapacitetami za vse starejše upravičence do digitalnih bonov, in kaj se bo zgodilo v nasprotnem primeru. Prav tako bodo upokojenci oziroma starejši od 55 let imeli na voljo manj časa za unovčitev digitalnega bona kot osnovnošolci, dijaki in študenti. V tem trenutku še ni nobenih informacij, ali vlada razmišlja o podaljšanju veljavnosti bonov. Ministrica za digitalizacijo Emilija Stojmenova Duh je v nedavni Twitter objavi zagotovila, da bodo vsi starejši upravičenci imeli priložnost za udeležbo na izobraževanjih in nakup računalniške opreme.

Trenutno večina prodajalcev ponuja dodatne ugodnosti, če posameznik unovči digitalni bon v njihovi (spletni) prodajalni. Nekatere akcije so časovno omejene in se bodo končale še preden se bodo začela prva izobraževanja za upokojence oziroma starejše od 55 let. Ali se bodo tovrstne ponudbe vrnile, trenutno še ni znano.

Kaj potrebujete za unovčitev digitalnega bona?

Postopek je identičen za spletni ali fizični nakup. Potrebovali boste izpolnjeno izjavo o unovčitvi digitalnega bona ’22, ki jo boste posredovali trgovcu. Ta bo preveril vašo identiteto, zato ne pozabite na veljaven osebni dokument.

Ali so digitalni boni ’22 združljivi?

Da, z nekaterimi omejitvami. Digitalne bone lahko združijo osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študenti, a le z brati, sestrami, polbrati in polsestrami, ki so prav tako upravičeni do bona. Pred unovčitvijo bona morate izpolniti izjavo o združitvi digitalnih bonov, ki jo pri nakupu predložite skupaj z izjavo o unovčitvi digitalnega bona ’22.

Za kaj lahko porabite digitalni bon ’22?

Digitalni bon ’22 lahko unovčite izključno za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme. Digitalni boni ne veljajo za nakup zabavne elektronike, ki ni namenjena izobraževanju. Morda so se vam zdaj razblinile sanje o novi konzoli PlayStation 5, Xbox Series X/S ali Nintendo Switch. Tudi nakup posameznih računalniških komponent (procesor, grafična kartica, notranji SSD/HDD diski …) ni mogoč z digitalnimi boni. V tem primeru sestavljanje računalnika po meri torej odpade.

Kljub temu pa še vedno ostane kar nekaj izbire:

 • prenosni, tablični, namizni računalniki,
 • priklopne postaje za prenosni računalnik,
 • računalniška periferija (tipkovnice, miške, slušalke z mikrofonom …), zunanje pomnilniške enote,
 • digitalni papir, digitalna peresa,
 • čitalniki pametnih kartic, spletne kamere,
 • večfunkcijske naprave, skenerji, tiskalniki, 3D tiskalniki,
 • posebna računalniška oprema za digitalno vključenost invalidov in
 • kompleti za učenje programiranja (kartični računalniki, programska oprema …).

Kaj bi morali kupiti z digitalnim bonom?

Najbolj preprost odgovor bi bil: »Kar potrebujete.« Poglejte v svoje košarice, preverite, ali je vaš izbrani izdelek veljaven za unovčitev digitalnega bona, preverite cene pri različnih ponudnikih, pozanimajte se tudi o različnih ponudbah, ki so trenutno aktualne pri slovenskih ponudnikih elektronike in sprejmite odločitev.

Digitalni boni ’22 so lahko super pripomoček za nakup naprave, ki se vam je do zdaj zdela malenkost predraga. Če izkoristite še trenutne akcijske ponudbe prodajalcev, si lahko sestavite neponovljivo ponudbo.

Mamljivo je tudi, da si ogledate izdelke, za katere ne boste potrebovali doplačila. A tukaj bodite rahlo previdni: hitro se lahko zadovoljite s tablico ali podobno računalniško opremo za manj kot 200 evrov. Ne trdimo, da za to ceno ne morete dobiti dobrega izdelka. Za 150 € lahko na primer dobite izvrstno računalniško periferijo. Tipkovnice, miške, spletne kamere, slušalke (z mikrofonom), priklopne postaje ali zunanji diski so zanesljiva izbira. Izpostavili bi tudi monitorje, ki v kategoriji pod 200 evrov skrivajo marsikatero presenetljivo lastnost: hitro osveževanje (144 Hz), IPS zaslon, dobro svetilnost in natančnost barv … Digitalni bon je morda lahko tudi priložnost za nakup tiskalnika, ki ste ga pogrešali za domačo rabo.

Foto: Unsplash

Nekoliko bolj bodite previdni pri večji elektroniki, kot na primer pri že omenjenih tablicah. Velika verjetnost je, da boste po nekaj mesecih ali po dobrem letu uporabe doma imeli napravo, ki je izgubila velik del svoje hitrosti in funkcionalnosti. Tudi sama podpora je v tem cenovnem razredu občutno slabša, kar pomeni, da lahko pričakujete le nekaj ciklov (Android) varnostnih in sistemskih posodobitev.

Na začetku bo naprava delovalo zadovoljivo. Sčasoma, ko se bodo večale zahteve programov/aplikacij in sistema, lahko občutite preobremenitev naprave. Če vseeno najdete skriti dragulj in ste prepričani v njegove specifikacije, pa naj vas naši dvomi ne ovirajo pri nakupu.

Za več aktualnih novic obiščite našo spletno rubriko Računalništvo.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več