Računalništvo, telefonija
16.01.2020 11:48
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Diamantno steklo za zaslone prepogljivih pametnih telefonov?

Diamantno steklo bi lahko odpravilo težave povezane s prepogljivimi zasloni.
Diamantno steklo bi lahko odpravilo težave povezane s prepogljivimi zasloni.

Prihodnost na področju pametnih mobilnih telefonov bo prepogljiva, kar so nakazali že številni vodilni proizvajalci telefonov. Kljub temu večjih uspehov na tem področju še ni, saj se je izkazalo, da so prepogljivi zasloni nadvse občutljivi.

Kot kaže, so pri podjetju AKHAN Semiconductor vendarle iznašli način, kako izboljšati obstojnost prepogljivih zaslonov oziroma naprav z dvema zaslonoma. Ti so namreč pripravili zaščito zaslona, ki je izdelana iz laboratorijsko pridobljenega diamanta. Gre za zaščitno steklo, imenovano Miraj Diamond Glass, ki se ga na zaslon oziroma plastično podlago nanese v več plasteh debeline 100 nanometrov. Premaz je po navedbah podjetja zelo trden in odporen na udarce in praske ter obenem popolnoma prožen, kar je nedvomno odlična novica.

Zaščita iz laboratorijsko pridobljenega diamanta je za nameček odporna na vodo in druge tekočine ter odlično odvaja odvečno toploto. Poleg tega naj bi novost ne bila dražja od zaščitnega stekla Gorilla Glass, ki se danes uporablja na številnih mobilnih napravah. Zato ne preseneča, da so številni proizvajalci pametnih mobilnih telefonov in drugih naprav že izrazili zanimanje, da bi diamantno steklo vgradili v njihove naprave. Kljub temu trenutno še ni podatka o tem, kdaj bo novost dejansko pripravljena na množično proizvodnjo.


Prijavi napako v članku