Računalništvo, telefonija
01.07.2003 19:32

Deli z drugimi:

Share

Da bi bile ure pred računalnikom krajše

Predsednik ameriškega podjetja Card Access ima bojda 11-letnega sina, ki preždi veliko ur za igralno konzolo Nintendo. Kot vemo, se je od igranja igre zelo težko preusmeriti na pisanje šolske domače naloge, zato se je potrebno venomer prerekati glede tega, da je potrebno računalnik ugasniti. No, teh težav je nekako konec. Podjetje Card Access je namreč izdelalo napravico Time-Scout Monitor, ki po določenem času enostavno.. odklopi elektriko. Zadeva sicer ni tako drastična, kot se sliši, vendar je zanimiva, predvsem pa učinkuje.
Time-Scout Monitor sestoji iz čitalnika kartic, napajalnik kablov in LCD zaslona. V kompletu, ki bo stal okoli 20 tisočakov, bodo priložene kartice, na katere bodo starši vnesli število ur, ki jih bodo lahko otroci preživeli pred računalnikom. Ko bo kartica porabljena, bo napravica prekinila dovod električne energije do monitorja ali televizorja. Dovolj, da igranje iger ne bo več možno (razen, če se bo otrok znašel in poiskal nadomestne električne kable).
Napravica 15-, 5- in eno minuto pred izklopom s kratkimi piski opozarja na potek časa. Vse skupaj pa ima še globlji psihološki pomen. Sedaj starši niso več “barabe” in neusmiljeni preganjalci, temveč je vsega kriva “škatlica”, ki je vzela elektriko. Starši lahko otroku na primer ob 18h popoldan dajo kartico z omogočenim enournim bonusom, otrok to kartico vstavi v čitalnik in monitor se prižge. Ob 19h, ko je ena ura mimo, je konec zabave za ta dan. Poleg tega se otroci naučijo bolje obvladati čas in upravljati z njim.


Prijavi napako v članku