Računalništvo, telefonija
20.06.2012 20:10
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Črv Flame plod dela CIE in izraelske vojske

Škodljiva programska koda Flame je nakazala, da bodo kibernetske vojne kmalu postale del našega vsakdana.
Škodljiva programska koda Flame je nakazala, da bodo kibernetske vojne kmalu postale del našega vsakdana.

Varnostni raziskovalci podjetja Kaspersky Labs so konec maja na spletu odkrili izjemno nevarno škodljivo programsko kodo. Ta je združevala vse »prednosti« zloglasnih zlonamernih kod Stuxnet in Duqu. Tu seveda govorimo o izpopolnjenem računalniškem črvu »Worm.Win32.Flame«, ki okužuje predvsem računalniške sisteme na Bližnjem vzhodu.

Že vse od pojavitve zlonamerne kode Flame na spletu krožijo različne govorice o tem, kdo jo je pripravil in s kakšnim namenom. Raziskava, ki jo je opravila za zdaj še neimenovana skupina varnostnih raziskovalcev, pa je pokazala, da za računalniškim črvom Flame dejansko stojijo programerski strokovnjaki ameriške obveščevalne agencije CIA in izraelske vojske. Glavni namen črva Flame je namreč ta, da upočasni iranski jedrski program.

Škodljiva programska koda Flame je dejansko nastala v obdobju, ko so varnostni strokovnjaki raziskovali napad zlonamernih kot na iranske naftne rafinerije. Njena glavna aktivnost je vohunjenje in je zmožna dostopati do strojne opreme računalnika, kot so na primer mikrofon, spletna kamera, modul Bluetooth in še bi lahko naštevali. Ne glede na to, da se o črvu Flame ve že veliko, bo raziskovanje ene najkompleksnejših škodljivih programskih kod na modrem planetu zagotovo trajalo še kar nekaj časa.


Prijavi napako v članku