Računalništvo, telefonija
28.04.2005 08:55

Deli z drugimi:

Share

Creative MuVo TX FM

Na raznih daljših, pa tudi krajših potovanjih, med športom, rekreiranjem in tudi drugje si čas ponavadi krajšamo s poslušanjem glasbe. Ker tudi sam veliko poslušam glasbo, sem se pred kratkim odločil za nakup MP3 digitalnega audio predvajalnika. Na voljo jih je ogromno, a so razporejeni po različnih cenovnih razredih glede na kvaliteto samega predvajalnika ter glede na velikost prostora za skladiščenje podatkov, pardon, glasbe. Tako sem nazadnje kupil predvajalnik MuVo TX FM podjetja Creative, s 512 MB pomnilnika.


Predvajalnik in USB spominski ključ, ki ga vstavimo v predvajalnik.

V kompletu sem dobil:
– predvajalnik
– pas za okrog roke (pride prav med športnimi aktivnostmi)
– zaščito za predvajalnik, ki je hkrati sponka za na pas
– slušalke
– baterijo AAA
– zgoščenko s programsko opremo.

Sam predvajalnik je na voljo z 256 MB, 512 MB in 1 GB “flash” pomnilnika.

128 MB predvajalnik shrani do 4 ure WMA glasbe ali 2 uri glasbe v MP3 formatu.
256 MB predvajalnik shrani do 8 ur WMA glasbe ali 4 ure glasbe v MP3 formatu.
512 MB predvajalnik shrani do 16 ur WMA glasbe ali 8 ur glasbe v MP3 formatu.
1 GB predvajalnik shrani do 32 ur WMA glasbe ali 16 ur glasbe v MP3 formatu.

Ob nakupu moramo biti pozorni na končnico FM, ki pomeni, da lahko predvajalnik predvaja radijske postaje. Razlika v ceni brez in z FM funkcijo je minimalna, tako da se prihranek pri nakupu predvajalnika brez FM funkcije nikjer ne pozna. Predvajalnik lahko samodejno poišče 32 postaj ter jih shrani v spomin.

MuVo je bila prva naprava, ki je združevala MP3 predvajalnik in USB spominski ključ. S časom so prišle tudi izboljšave, tako da z MuVo TX prenašamo podatke iz računalnika na predvajalnik preko USB 2.0 vhoda in tako je tudi hitrost prenosa podatkov večja. Podatki se tako prenašajo s hitrostjo 1.6 megabajtov na sekundo. Na USB ključ lahko shranimo tudi druge podatke (slike, tekstovne datoteke itd.) in ne samo glasbe. Za prenos podatkov ni potrebno kakšnih kablov in nobene namestitve programske opreme. Gonilniki so potrebni le za operacijski sistem

Windows 98 SE, le-te pa dobimo poleg predvajalnika na zgoščenki. Sam predvajalnik je zelo lahek, saj brez baterije tehta komaj 32 gramov. Meri le 35*73*15 mm (višina, dolžina ter širina). Ohišje je na voljo v štirih različnih barvah: modri, beli, črni in rdeči. Kot sem že omenil, podpira predvajanje MP3 (bitrate do 320 kbps) ter WMA datotek (bitrate do 192 kbps). Iz MP3 datoteke avtomatsko prebere ID3 (izvajalec, naslov pesmi, čas trajanja…). Premore tudi 5-nivojski izenačevalnik (equalizer), 4 prednastavljene EQ sheme (jazz, pop, classical in rock) ter eno uporabniško. Predvajalnik je opremljen z majhnim LCD zaslonom z ločljivostjo 96*32 točk, ki se ob delu s predvajalnikom osvetli z modro barvo. Ima tudi možnost obračanja prikaza, kar je uporabno za desničarje in levičarje. Po mapah in datotekah se premikamo s “scroll” gumbom. Tu so še trije gumbi. Za povišanje in znižanje glasnosti, “pause” in “play” funkcija, ki pa služi hkrati tudi za vklop in izklop predvajalnika, če gumb držimo dlje časa. Vgrajen je tudi diktafon za snemanje, katerega kvaliteta pa je bolj slaba, a čisto dovolj za snemanje na raznih sestankih in podobno. Kvaliteta zvoka in slušalk sta presenetljivo dobri.

Če iščete priročen predvajalnik s solidno ceno in dobro kvaliteto, naj bo Creative MuVo TX FM ena ojih izbir.

Cena: okoli 30 tisočakov

Ocena: 8/10


Prijavi napako v članku