Digitalizacija
01.06.2021 13:38
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

CREAplus z digitalnimi rešitvami povečuje dostopnost specialističnih medicinskih znanj

V neprofitni fundaciji PRO-IMPLANT s spletnim svetovalnim portalom rešujejo okužbe vsadkov po vsem svetu.
Kot navajajo v fundaciji PRO-IMPLANT, so z uporabo najsodobnejših digitalnih tehnologij kot prvi na svetu ponudili hitro, 24-urno storitev ter na enem mestu povezali večino najboljših specialistov za zdravljenje okužb vsadkov.
Kot navajajo v fundaciji PRO-IMPLANT, so z uporabo najsodobnejših digitalnih tehnologij kot prvi na svetu ponudili hitro, 24-urno storitev ter na enem mestu povezali večino najboljših specialistov za zdravljenje okužb vsadkov.

Fundacija PRO-IMPLANT je mednarodna neprofitna organizacija s sedežem v Nemčiji, ki podpira medicinsko izobraževanje, znanstvene raziskave in svetovno povezovanje pri zdravljenju infekcij vsadkov in kirurških infekcij. Fundacija, katere ustanovitelj je dr. Andrej Trampuž, je osnovana z namenom razvoja, napredka in razširjanja sodobnih interdisciplinarnih pristopov pri obvladovanju tovrstnih okužb.

Med nalogami, ki so si jih zadali v fundaciji, je digitalizacija obvladovanja infekcij, povezanih z vsadki, in to po vsem svetu. V ta namen so skupaj s podjetjem CREAplus začeli z razvojem informacijsko podprtega svetovanja, ki vključuje široko uporabna in preprosto dostopna orodja za podporo odločanju pri vsakodnevni kliničnih praksah. Ta orodja so trenutno žepni vodniki s splošnimi priporočili ter svetovalni portal, prek katerega zdravniki-kirurgi pridobivajo nasvete glede zdravljenja infekcije za posameznega bolnika.

Izjava asist. prof. dr. Andreja Trampuža, specialista za infekcijske bolezni, kliničnega svetovalca in vodje raziskovalnega laboratorija za infekcijske bolezni Charité – University Hospital Berlin: “Z uporabo sodobnih digitalnih tehnologij želimo zdravnikom po vsem svetu pomagati pri reševanju kompliciranih infekcij, ki se lahko pojavijo po implantacijah in drugih kirurških posegih. Takšni zapleti namreč zahtevajo specialistična znanja in rutine, ki jih v večini bolnišnic ne obvladujejo, lahko pa vodijo v resne zdravstvene probleme, od amputacij do smrti.”

Z digitalizacijo na pomoč milijonom bolnikom po vsem svetu

Glede na razpoložljive podatke, se vsako leto pri različnih implantacijah, na primer srca, organov, sklepov, zob, prsi … pojavi več kot 6 milijonov primerov okužb. V fundaciji PRO-IMPLANT so zato poleg javnega-izobraževalnega portala z različnimi strokovnimi vsebinami ponudili tudi svetovalno storitev, ki je v celoti digitalizirana. Ta zdravniku, ki potrebuje pomoč pri zdravljenju okužbe bolnika, omogoča, da na osnovi opisa simptomov ter prenosa izvidov in slik v 24 urah pridobi specialističen protokol zdravljenja za dotičen primer. Ena od ključnih prednosti svetovalnega portala je ekspertna komunikacija med kirurgom in specialistom, ki je popolnoma digitalizirana. To pomeni, da se lahko oddaljeno rešuje zaplete pri okužbah ne glede na to, kje in kdaj se pojavijo, in tudi, če zdravljenje traja dlje časa.

“Digitalizirali smo celoten proces, od zakupa svetovanj do varne izmenjave dokumentov ter sodelovanja med specialisti in kirurgi. Veliko pozornosti smo namenili zaupnosti podatkov, ki se vodi v skladu z uredbo GDPR, ter varni hrambi zapisov in dokumentov,” je povedal Uroš Valant, vodja projekta v CREAplus.

Kot navajajo v fundaciji PRO-IMPLANT, so z uporabo najsodobnejših digitalnih tehnologij kot prvi na svetu ponudili hitro, 24-urno storitev ter na enem mestu povezali večino najboljših specialistov za zdravljenje okužb vsadkov.

Umetna inteligenca bo igrala ključno vlogo pri odzivnosti in učinkovitosti

V fundaciji PRO-IMPLANT se srečujejo z naraščanjem povpraševanja po svetovalnih storitvah, zato so v načrt razvoja portala že vključili uporabo umetne inteligence. “Z najsodobnejšo tehnologijo, kot sta strojno učenje in umetna inteligenca želimo v prvi vrsti pohitriti in poenostaviti proces pridobivanja nasvetov za uporabnike,” je napovedal Trampuž.

V letošnjem letu tako načrtujejo razvoj infrastrukture in podatkovnih virov za strojno učenje in umetno inteligenco, s katerima bodo po pričakovanjih leta 2023 lahko zmanjšali človeško aktivnost pri svetovanju za do 80 odstotkov. Kot pravi Uroš Valant, bo za učenje nevronske mreže, ki bo iz zdravnikovega opisa primera, videa, slik in izvidov sposobna ustvariti pravilen nasvet, ključno število primerov. Tako Valant: “Da naučiš nevronsko mrežo, ki pravilno prepozna objekte, rabiš na sto tisoče primerov in na milijone slik. Tako se iz preteklih primerov algoritme nauči prepoznavati problem in ustvariti rešitev.”

Trampuž je ob tem povedal, da je osnovni namen umetne inteligence pomoč strokovnjakom, ki jih je malo in bodo zaradi tega lahko pravočasno podajali nasvete zdravnikom z vsega sveta.

Vas zanima več iz te teme?
zdravje

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CREAplus d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CREAplus d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

creaplus_logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CREAplus d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku