Triki in nasveti
01.04.2013 12:10
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Legendarni Commodore pristal na mobilnih napravah Android

Če ste svojo računalniško pot pričeli na legendarnem računalniku Commodore VIC-20, za »obuditev« spominov potrebujete le pametni mobilni telefon ali tablični računalnik Android in programsko opremo Commodore VIC-20. Ta je brezplačno že na voljo na spletnem portalu Google Play.
Emulator Commodore VIC-20 se odlično znajde na mobilni napravi Android!
Emulator Commodore VIC-20 se odlično znajde na mobilni napravi Android!

Podjetje Commodore je daljnega leta 1980 ponudilo v prodajo hišni računalnik Commodore VIC-20, ki ga lahko v določenih pogledih štejemo celo za predhodnika osebnih računalnikov. Če ste svojo računalniško pot pričeli na legendarnem hišnem računalniku in ga še vedno poveličujete v višave, za »obuditev« spominov potrebujete le pametni mobilni telefon ali tablični računalnik Android. Programska hiša OPByte je namreč pripravila namenski emulator, ki lahko brez težav poganja vse programe, pripravljene za hišni računalnik Commodore VIC-20.

Program Vice VIC-20 Emulator je že dosegljiv na spletnem portalu Google Play, in sicer s klikom na spletno povezavo http://goo.gl/iTCuA ali s skeniranjem QR kode. Brezplačno programsko opremo lahko namestimo na katerokoli mobilno napravo, ki poganja mobilni operacijski sistem Android 2.2 ali novejši. Program Vice VIC-20 Emulator lahko pričnemo uporabljati takoj in bo na vaši mobilni napravi Android deloval povsem brezhibno, saj potrebuje zgolj 5 kB pomnilnika.

S programom Vice VIC-20 Emulator lahko poganjamo vse programe in računalniške igre za hišni računalnik Commodore VIC-20, ki so »shranjeni« v formatih ».prg« ali ».d64«. Ker program ponuja bogato paleto dodatnih možnosti, in sicer od grafičnih do mrežnih, ga lahko z nekaj truda povsem prilagodimo našim potrebam in zahtevam. Tu imamo celo možnost ročnega vnašanja ukazov neposredno v konzolo, pri čemer lahko uporabljamo tudi navidezno tipkovnico pametnega mobilnega telefona ali tabličnega računalnika Android. Dostop do tipkovnice pridobimo s klikom na ikono, ki se nahaja levo zgoraj.

Čeprav je program Vice VIC-20 Emulator nadvse enostaven za namestitev in uporabo, se lahko kaj hitro zatakne pri iskanju že pozabljenih programov in računalniških iger ter pri njihovem zagonu. Če bo temu tako, se lahko seveda po nasvete in pomoč kadarkoli obrnete na strokovnjake Foruma Računalniških novic (http://goo.gl/bBIpG).


Prijavi napako v članku