Računalništvo, telefonija
09.06.2020 11:36
Posodobljeno 10 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Človeški lasje v vlogi upogljivega zaslona OLED

Človeški lasje se odlično obnesejo v vlogi aktivne matrike zaslonov OLED.
Človeški lasje se odlično obnesejo v vlogi aktivne matrike zaslonov OLED.

Upogljivi oziroma prepogljivi pametni mobilni telefoni so med uporabniki mobilne telefonije vzbudili veliko mero zanimanja, zato so že krasili velike naslovnice svetovnih tehnoloških medijev, konferenc in ostalih dogodkov. Avstralski raziskovalci univerze Queensland University of Technology pa so nedavno dokazali, da je mogoče izdelati tovrstne zaslone tudi z uporabo človeških las. Za ta namen so jih najprej prerezali na želeno dolžino, nato pa so jih segreli na 240 stopinj Celzija z namenom, da bo pridobili miniaturne in enakomerne ogljikove točke velikosti enega nanometra.

Raziskovalci so jih nato uporabili kot aktivno matriko za zaslon OLED, ki se je lahko barval v modro barvo. Svetloba naj bi bila dovolj močna, da bi lahko tovrstne matrike uporabili tudi za izdelavo televizorjev in pametnih oblek. Poleg tega bi lahko zaslone s človeškimi lasmi uporabili za izdelavo prometnih znakov in medicinskih naprav, saj gre za povsem človeku prijazen material, ki je hkrati zelo prijazen do našega okolja.

Čeprav je zaslon OLED izdelan iz človeških las požel veliko zanimanja, seveda še ni nared za množično uporabo. Pred tem bo namreč potrebno opraviti številne preizkuse z namenom, da se zagotovi dovolj dolgo življenjsko dobo in širšo uporabnost. Kako se tovrstni zasloni obnesejo v praksi, si lahko ogledate na spletni povezavi https://youtu.be/FZO3baEwX-4.


Prijavi napako v članku