Računalništvo, telefonija
16.07.2016 13:51

Deli z drugimi:

Share

Človek robot – 10 neverjetnih a resničnih primerov!

Človek robot - 10 neverjetnih a resničnih primerov!
Človek robot - 10 neverjetnih a resničnih primerov!

Verjetno vsi poznate Terminatorja kajne? Znanstvena fantastika iz filmov dandanes vedno bolj postaja realnost in če je Schwarzenegger kot človek robot živel le na filmskih platnih, spodnji seznam dokazuje, da med nami živijo ljudje, ki so resnično postali kibernetski organizmi, “sestavljeni” iz umetnih in naravnih delov.

1. “Profesor kiborg” – Univerzitetni profesor Kevin Warwick se je od leta 1998 naprej zavestno transformiral v kiborga, saj si je v roke načrtno vstavljal elektronske vsadke. Ti so mu omogočili, da s preprostim zamahom roke odpira avtomatska vrata, luči, ogrevanje in celo računalnike. Njegovi eksperimenti so zgleda bili tako navdošujoči, da je med drugim tudi njegova žena postala kiborg.

2. Poslušanje barv – Neil Harbisson, ki je trpel za barvno slepoto, je doživel preporod, ko je prejel začasno “high-tech” anteno, pritrjeno na njegovo glavo, s katero lahko vidi barve, ki jih normalno človeško oko niti ne zazna. Antena prevaja barvne frekvence v zvočne, kar Harbissonu omogoča, da “sliši barve”.

3. Umsko nadzorovane okončine – Leta 2001 je Jesse Sullivan zaradi delovne nesreče izgubil obe roki. Ekipa Rehabilitacijskega Inštituta v Chicagu je spremenila njegovo življenje za vedno, saj so mu dali bionične roke, ki jih je Sullivan lahko nadzoroval z uporabo uma. Preko umskega nadzora prsnih mišic, se ukazi prenesejo do bioničnih rok, s katerimi lahko Sullivan med drugim čuti tudi temperaturo in pritisk.

4. Slušalke v lobanji – Ko je Rich Lee ugotovil, da bo kmalu oslepel, si je dal v svojo lobanjo vgraditi tehnologijo slušalk. Ti vsadki so Leeju omogočili orientacijo po prostoru, in sicer s pomočjo eholokacije. Sedaj Lee razvija GPS tehnologijo, ki bi pošiljala zemljevide in navodila direktno v njegove možgane.

5. Tehnologija brez dotika – Leta 2009 si je Mark Gasson v svojo roko vgradil “swipe-card” tehnologijo. To mu je dalo moč, da odpira varnostna vrata, odklepa telefone in prižiga/ugaša električne naprave zgolj z mahanjem. Dokazal je med drugim tudi to, da lahko vpliva na računalnike in druge naprave zgolj s svojo prisotnostjo v njihovi bližini.

6. Nočni vid – Leta 2015 je ameriška bio-hekerska skupina “Science for the Masses” realizirala nočni vid, ki je do tistega trenutka veljal za znanstveno fantastiko. Tekočino posebne mešanice klorofila in ostalih kemikalij je nanesla v oči enega svojih pogumnih članov, ki je nato v popolni temi videl objekte oddaljene tudi do 10 metrov.

7. Ušesna instalacija – Michael Cohorst je leta 2001 popolnoma uglošel. Sedaj sliši bolje kot kdajkoli prej, glavne usluge pa lahko pripiše visoko-tehnološkemu ušesnemu vsadku. Ta pošilja digitalne zapise zvoka ostankom živčnih končičev v ušesu, Cohorst pa se lahko sedaj dejansko “priklopi na računalnik” preko te ušesne instalacije.

8. “USB prst” – Jerry Jalava je leta 2008 izgubil prst v motoristični nesreči in ostanek prsta spremenil v snemljiv 2GB USB ključek. Konico prsta si tako lahko odstrani in jo uporabi kot navaden USB za snemanje filmov, glasbe, slik itd.

9. Internetni nadzor mišic – Moderni umetnik Stelios Arcadio je svojo teorijo o zastarelosti človeškega telesa dokazal tako, da se je spremenil v kiborga. Leta 2007 so mu kirurgi na roko prišili laboratorijsko uho iz človeških tkiv, sedaj pa je njegov načrt vgradnja Bluetooth mikrofona v uho, saj naj bi tako ljudje preko interneta slišali vse kar sliši Arcadio. V enem svojih šokantnih nastopov je na svoje telo priklopil elektrode in tako omogočil ljudem, da upravljajo z njegovim telesom preko interneta.

10. Bionični penis – Mohammed Abad je bil 44-letni devičnik, ko so mu leta 2012 namestili bionični penis. Zaradi grozljive nesreče v otroštvu, je Abad živel celotno svoje življenje z nadomestkom v obliki 3-centimetrske cevke. Kirurgi so mu dali novo upanje z napihljivim penisom, narejenim iz mesa, ki so mu ga vzeli z roke. Strokovnjaki celo ne izključujejo možnosti, da bi nekoč Abad lahko postal oče.


Prijavi napako v članku