Računalništvo, telefonija
07.06.2017 14:46

Deli z drugimi:

Share

Cisco in IBM združila moči v boju proti spletnemu kriminalu

Cisco in IBM združila moči v boju proti spletnemu kriminalu
Cisco in IBM združila moči v boju proti spletnemu kriminalu

Družba Cisco in podjetje IBM Security sta najavila, da sodelujeta v spopadu z vse večjo globalno grožnjo, ki jo prinaša spletni kriminal. V okviru novega sodelovanja bosta podjetji Cisco in IBM Security za dobro svojih strank tesno sodelovali na področjih produktov, storitev in obveščanja o grožnjah.

Da bi zaščitili organizacije, bosta podjetji združili svoje obstoječe varnostne rešitve Cisco® Security Solutions in IBM’s QRadar na področjih omrežij, končnih uporabniških naprav in računalništva v oblaku. Prednost za uporabnike bo tudi podpora, ki jo bo IBM Global Services zagotavljal za produkte, ki jih Cisco ponuja v sklopu svojih internetnih storitev pod nazivom Managed Security Service Provider (MSSP). Novo sodelovanje prinaša tudi vzpostavitev odnosa med raziskovalnima ekipama s področja varnosti IBM X-Force in Cisco Talos, ki bosta sodelovali pri raziskovanju obvestil o grožnjah ter z se usklajevali glede večjih incidentov v povezavi s spletno varnostjo.

Ena od poglavitnih težav, s katerimi se spopadajo ekipe, ki delujejo na področju varnosti, je razpršenost varnostnih orodij, ki s tem ne omogočajo komunikacije oziroma združevanja. Nedavna raziskava podjetja Cisco, v katero je bilo vključenih 3000 direktorjev, zadolženih za spletno varnost, je pokazala, da 65 odstotkov organizacij uporablja od šest do 50 različnih varnostnih naprav. Zaradi upravljanja tako kompleksnih nalog, ki so velik izziv že tako preobremenjenim ekipam, zadolženim za področje varnosti, lahko nastanejo varnostne vrzeli. Namen sodelovanja med podjetjema Cisco in IBM Security je predvsem ta, da bi organizacijam pomagali skrajšati čas, potreben za odkrivanje in zmanjšanje groženj, ter jim ponudili integrirana orodja, ki bi olajšala in pospešila avtomatizacijo odzivanja na grožnje ter jo naredila bolj natančno.

Izvršni direktor za informacijsko varnost pri podjetju BNSF Railway Bill Heinrich trdi, da je »pristop, ki temelji na podatkih s področja spletne varnosti, edini način za ohranjanje prednosti pred grožnjami, ki vplivajo na poslovanje podjetja«. Dodal je še, da »se zaradi sodelovanja med podjetjema Cisco in IBM njihova ekipa lahko posveti izboljšanju sposobnosti preprečevanja groženj, saj se jim ni treba več ukvarjati z združevanjem nepovezanih sistemov. Takšen odprt in sodelujoč pristop je pomemben korak za panogo, saj prinaša zmožnost obrambe pred spletnim kriminalom.«

Povezovanje obrambe pred grožnjami prek omrežij in z uporabo računalništva v oblaku

Stroški, ki nastanejo zaradi kršitev varnosti podatkov v podjetjih, se še naprej zvišujejo. Na inštitutu Ponemon so leta 2016 pod drobnogled vzeli nekatera podjetja in ugotovili, da so se v zadnjih treh tovrstni stroški zvišali za 29 odstotkov in dosegli najvišjo raven, tj. 4 milijone ameriških dolarjev. Na stroške kršitev lahko vpliva tudi prepočasno odzivanje, saj so incidenti, obvladovanje katerih je trajalo več kot 30 dni, tem podjetjem povzročili milijon dolarjev več stroškov kot tisti, ki so jih podjetja uspela obvladati najkasneje v 30 dneh. Zaradi vse višjih stroškov sta postala preglednost nad grožnjami in njihovo hitro blokiranje ključnega pomena za integrirani pristop k obrambi pred grožnjami.

Z združitvijo najboljše varnostne ponudbe podjetja Cisco in njihovega arhitekturnega pristopa ter platforme Cognitive Security Operations Platform podjetja IBM bodo lahko uporabniki učinkoviteje zaščitili svoje organizacije, vse od omrežja pa do končnih uporabnikov in oblaka. V okviru medsebojnega sodelovanja bo podjetje Cisco zasnovalo nove aplikacije za varnostno analitično platformo podjetja IBM, imenovano QRadar. Prvi novi aplikaciji bosta pomagali ekipam, zadolženim za področje varnosti, razumeti in se odzivati na napredne grožnje, dostopni pa bosta prek spletnega portala IBM Security App Exchange. Omenjeni aplikaciji bosta izboljšali uporabniško izkušnjo in naročnikom pri delu z varnostno tehnologijo Cisco’s Next-Generation Firewall (NGFW), Next-Generation Intrusion Protection System (NGIPS), Advanced Malware Protection (AMP) ter Threat Grid pomagali uspešneje prepoznati in odpraviti incidente.

Da bi skupinam s področja varnosti zagotovili vpogled, ki je potreben za njihovo hitrejšo odpravljanje, se bosta združili tudi platformi Resilient Incident Response Platform (IRP) podjetja IBM in Threat Grid podjetja Cisco. Analitiki, ki delajo s platformo IRP, bodo lahko denimo z obvestili o grožnjah Threat Grid poiskali pokazatelje groženj ali odstranili sumljive zlonamerne programe z uporabo varnostne tehnologije. Tak način dela ekipam, ki delajo na področju varnosti, daje vpogled v koristne podatke že v času odziva.

»S Ciscovim arhitekturnim pristopom k varnosti lahko organizacije grožnjo po odkritju zaustavijo ne glede na to, kje se je pojavila. Z združitvijo celovitega varnostnega nabora podjetja Cisco ter platformo IBM Security bosta lahko podjetji zasnovali najboljše produkte in rešitve prek omrežij, končnih uporabniških naprav in oblaka ter napredne sposobnosti analitike in organiziranja«, je povedal David Ulevitch, podpredsednik in generalni direktor pri Cisco Security.

»Do leta 2021 naj bi spletni kriminal po celem svetu povzročil za 6 biljard ameriških dolarjev stroškov letno. Prav zato je IBM zagovornik odprtega sodelovanja in izmenjave informacij o grožnjah na področju spletne varnosti, da bi tako spremenili gospodarsko okolje za zločince«, je izjavil Marc van Zadelhoff, generalni direktor pri IBM Security. Dodal je: »Ker se je Cisco pridružil našemu imunskemu sistemu obrambe, bodo lahko naše skupne stranke razširile svoje možnosti za boljšo uporabo kognitivne tehnologije, kakršna je denimo tehnologija Watson for Cyber Security podjetja IBM. Sodelovanje skupin IBM X-Force in Cisco Talos predstavlja tudi veliko prednost za tiste, ki smo na pravi strani v boju proti spletnemu kriminalu.«

Obvestila o grožnjah in upravljanje storitev

Raziskovalni ekipi IBM X-Force in Cisco Talos bosta sodelovali pri raziskavah s področja varnosti, da bi rešili najbolj pereče težave spletne varnosti, s katerimi se spopadajo njuni naročniki, in sicer tako, da bosta povezali vodilne strokovnjake z obeh strani. Podjetje IBM bo za skupne stranke združilo tehnologiji X-Force Exchange in Cisco Threat Grid, kar bo zelo povečalo število dostopnih obvestil o preteklih grožnjah ter tistih, do katerih pride v realnem času, analitiki s področja varnosti pa jih bodo lahko med seboj primerjali in tako pridobili boljši vpogled v situacijo.

Cisco in IBM sta si tako denimo izmenjevala obvestila o grožnjah, ko je pred kratkim prišlo do napadov z izsiljevalsko programsko opremo WannaCry. Ekipe so v tem primeru uskladile odzivanje, raziskovalci pa so si izmenjali ugotovitve o načinu, kako se ta zlonamerni program širi. Zdaj še naprej sodelujejo in raziskujejo s skupnimi močmi, da bi strankam in celotni panogi zagotovili najpomembnejše informacije.

Skupina Managed Security Services podjetja IBM, ki na globalni ravni skrbi za spletno varnost pri več kot 3700 strankah, bo s poglobljenim sodelovanjem s podjetjem Cisco omogočila nove storitve, ki bodo še dodatno zmanjšale zapletenost tovrstnih pojavov. Ena od prvih ponudb bo namenjena rastočemu trgu hibridnega oblaka. Da bi podprlo varnostne platforme podjetja Cisco v vodilnih storitvah javnega oblaka, bo podjetje IBM Security zagotavljalo storitve Managed Security Services, ko bodo stranke izvajale migracijo varnostne infrastrukture z javnih k zasebnim ponudnikom oblaka.


Prijavi napako v članku