Prenosni računalniki
10.05.2021 14:52
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Chromebook ali prenosnik: Kje so največje razlike in kateri je bolj primeren za vas?

Če niste prepričani, kako se Windows ali Mac prenosniki razlikujejo od Chromebookov, potem imamo odgovor za vas. Na prvi pogled skoraj enake naprave, ki pa v sebi skrivajo precej razlik.

Chromebooki so “dva-v-enem” prenosniki, opremljeni z Google Chrome operacijskim sistemom. Sama strojna oprema Chromebookov izgleda zelo podobna vsem ostalim prenosnikom, je pa izkušnja minimalističnega Chrome OS, ki sloni na spletnem brskalniku, precej drugačna od Windows in MacOS prenosnikov, na katere smo navajeni. Ne glede na to, ali razmišljate o menjavi Windows ali MacBook prenosnika, ali je vaš otrok v šoli začel uporabljati Chromebook, ali pa ste samo Chrome OS radovedni, tukaj je vse, kar morate vedeti.

Ko so se Chromebooki leta 2011 prvič pojavili na trgu, so bili milo rečeno diskriminirani in lahko bi rekli, da kar upravičeno. Takrat so bili v celoti odvisni od konstantne internetne povezave, hkrati pa so ponujali zelo omejene funkcioanalnosti. Letos dotični operacijski sistem praznuje 10 let in danes so Chromebooku daleč stran od točke, kjer so začeli. Po drugi strani pa so določene stvari ostale enake in mnogi uporabniki še vedno ne boste mogli sprejeti omejitev, ki jih Chromebook naprave še vedno imajo. Če bi radi kar direktno izkusili Chromebook izkušnjo in nimate časa, da bi prebrali ta članek do konca, imamo zanimivo rešitev za vas. Začasno lahko na kateremkoli prenosniku, s pomočjo cenovno dostopnega USB ključka, zaženete Chrome OS in zadevo preizkusite v praksi.

HP Chromebook x2

Kaj lahko počnemo s Chromebooki?

Ko je Chrome OS prvič zaživel, je v svojem bistvu bil Googlov Chrome spletni brskalnik. Za vse tiste, ki smo bili navajeni na operacijske sisteme, kot sta Windows in Mac, se je Chromebook zdel nič več, kot le prenosnik, ki ima spletni brskalnik.

Četudi se Chrome OS do danes ne bi razvijal, tako kot se je, se verjetno kar vsi strinjamo, da lahko ogromno stvari naredimo samo z uporabo spleta. Samo pomislite, kaj na dnevni ravni počnete na vašem računalniku in hitro boste ugotovili, da ni skorajda ničesar, kar na vsaj neko osnovni ravni ne bo mogli narediti na Chromu.

Po drugi strani pa je potrebno izpostaviti, da na Windows ali MacBook prenosnikih lahko prav tako vedno uporabljamo Chrome, kot tudi ostalo programsko opremo. Tudi, če v nekem trenutku neke programske opreme ne potrebujemo, jo je dobro imeti nekje na rezervi.

Še en pomemben podatek, namreč Chromebooki v svoji nativni obliki niso kompatibilni z Windows ali Mac programsko opremo. Za Windows aplikacije na Chromebookih lahko uporabimo VMware, prav tako pa obstaja podpora za Linux programsko opremo. Plus, trenutni modeli so kompatibilni z Android aplikacijami, prav tako pa so na voljo spletne aplikacije, ki so na voljo na Googlovi trgovini Chrome Web Store.

Samsung Galaxy Chromebook 2

Ena največji ovir pri Chromebookih je za mnoge dostop do Microsoft Office okolja, orodij in programov. Žal na Chromebook ne moremo namestiti Office paketa, je pa Microsoft že zdavnaj poskrbel za spletno in Android verzijo vseh orodij, ki jih najdemo v Chrome in Google Play trgovini. Kakorkoli že, če potrebujete ali želite specifiačno Windows ali Mac aplikacijo – in ne obstaja spletna oz. Android alternativa in hkrati ne želite uporabljati VMware – ne kupujte Chromebook naprave.

Če recimo potrebujete napredno opremo za urejenje videov ali fotografij, prav tako izberite Windows, Mac ali Linux prenosnik. Osnovni programi niso noben problem, Chromebooki pa po navadi ne nudijo takšne grafične moči, ki bi zadostila zahtevnim nalogam. Po drugi strani pa, s “streaming” storitvami, kot sta Google Stadia in Nvidia GeForce Now, se Chromebook naprave lahko dandanes uporabljajo za veliko več, kot zgolj za Android in spletne igre. Namestite in igrate lahko tudi Linux igre, za kar pa boste potrebovali nekoliko zmoglivejši Chromebook.

Kaj pa je dober Chromebook?

Pred nekaj leti so bili vsi Chromebooki večinoma enaki, ne glede na proizvajalca. Danes najdemo veliko več izbire prenosnikov in “dva-v-enem” naprav, ki dodobra izkoriščajo trenutne zmožnosti Chrome OS. Še vedno seveda najdemo več velikosti in modelov, ko govorimo o Windows napravah, sploh na področju najbolj zmogljivih naprav, vendar pa se je ponudba precej izboljšala.

Če torej iščete osnovno, vendar še vedno dovolj dobro uporabniško izkušnjo Chromebook naprave, je dovolj že manjša, manj zmogljiva naprava, ki ne potrebuje preveč zahtevnih spletnih aplikacij. V kolikor pa spadate med zahtevne uporabnike, kateri večopravilnost jeste za zajtrk, kosilo in večerjo, pa je boljša izbira naprednejši procesor in več pomnilniškega prostora. Tukaj so specifikacije, ki jih kot osnovne predlagajo strokovnjaki portala CNet:

  • procesor Intel Celeron ali Core serije i
  • 4GB RAM-a ali več
  • 64GB pomnilniškega prostora
  • Full-HD (1,920×1,080) ekran

Seveda morate pri izbiri specifikacij biti fleksibilni. Lahko izberete recimo 1,366×768-resolucijski ekran, vendar pa se je potrebno zavedati, da “low-end” Chromebooki izgledajo precej mehki proti full-HD modelom. Prav tako pa lahko preživite z 32GB pomnilniškega prostora, če je zraven še microSD opcija. Za razliko klasičnih prenosnikov se Chromebooki v večji meri zanašajo na oblačno shranjevanje podatkov in ne toliko na lokalno.

Pomembno pa je izpostaviti še to, da ne glede na model Chromebooka, moramo preveriti Auto Update Expiration date ali AUE. Trenutno velja, da ima ne-Googlova strojna oprema podporo tako dolgo, dokler dobiva Chrome OS posodobitve in posodobitve brskalnika, med drugim tudi varnostne posodobitve. Za modele izdane v letu 2020 to pomeni 7 do 8 let, vendar to vedno ne velja. Google ima cel seznam AUE datumov za vse modele in tega si je potrebno dobro pregledati.

Ali Chromebooki potrebujejo internetno povezavo?

Ko so se Chromebooki prvič pojavili, so brez internetne povezave postali praktično neuporabni. To je pomenilo resno težavo, če si recimo predstavljamo, da urejamo nek dokument in ga kar naenkrat več ne moremo shraniti, ker smo ostali brez interneta. Stvari so se nekoliko izboljšale, saj je na primer Google izboljšal “off-line” zmožnosti, prav tako pa so akterji, kot so Netflix, YouTube in Spotify, ponudili različne “off-line” novosti.

“Off-line” način za klasične prenosnike ni tolikšna težava, kajti uporabljamo lokalno nameščeno programsko opremo, ki stvari shranjuje v notranji pomnilnik. Dejstvo je, da nobena opcija v “off-line” načinu ni ravno idealna, so pa Chromebooki resnično namenjeni tistim uporabnikom, ki vsaj večino časa imajo internetno povezavo. Je pa tudi res, da lahko dandanes že praktično vsak pametni telefon spremenimo v vročo točko, preko katere se lahko potem povežemo s prenosnikom oz. Chromebookom.

So Chromebooki poceni?

Ker Chrome OS potrebuje manj zahtevno strojno opremo, so te naprave praviloma lažje in manjše od povprečnih prenosnikov, hkrati pa so tudi cenejše. Novih Windows prenosnikov za recimo 200 evrov praktično ne najdemo, če pa jih že najdemo, se jih je boljše izogibati. Po drugi strani lahko Chromebook za isto ceno brez težav najdemo. Seveda je vse odvisno od tega, kaj in koliko potrebujemo. “Premium” Chromebook naprave najdemo že za med 400 in 500 evrov, se pa najdejo tudi modeli za dobrih 1.000 evrov. Še enkrat, vse je odvisno od potreb uporabnika. Pri Windows prenosnikih potrebujemo vsaj 700 evrov, da dobimo tanek in lahek model, ki nudi dovolj zmogljivosti in baterije za nekaj let.

Enostavnost in minimalizem Chromebookov skorajda težko premagamo s katerokoli drugo napravo. Če je vse, kar delamo, v spletu, ali preko Android aplikacij, potem ni razloga, da ne bi poizkusili s Chrome napravo.

Vas zanima več iz te teme?
računalniki Chromebook

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OTEL d.o.o.

Klavčičeva ulica 12, 1241 Kamnik, Tel: 041 505 323
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več