Spletni brskalniki
05.12.2011 10:17
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Chrome po priljubljenosti prehitel Firefox

Bosta brskalnika Mozilla Firefox in Google Chrome v naslednjih nekaj letih pokopala Internet Explorer?
Bosta brskalnika Mozilla Firefox in Google Chrome v naslednjih nekaj letih pokopala Internet Explorer?

Ker vsaka različica Chroma prinese bogato paleto uporabnih novosti, število uporabnikov Googlovega spletnega brskalnika še vedno opazno raste. Čeprav je enako strategijo pred kratkim ubral tudi konkurenčni brskalnik Firefox, mu ta ne more več slediti. Najnovejša raziskava priznane analitske hiše StatCounter je namreč pokazala, da je v mesecu novembru Firefox ponovno izgubil v primerjavi z brskalnikom Google Chrome.

Brskalnik Google Chrome trenutno širom sveta uporablja 25,7-odstotkov računalničarjev. To je za 0,23-odstotne točke več kot v mesecu oktobru oziroma 4,66-odstotnih točk več kot pred dvema letoma. Konkurenčni spletni brskalnik Mozilla Firefox je v mesecu novembru prepričal 25,2-odstotkov spletnih deskarjev oziroma 0,12-odstotne točke manj kot oktobra. Na račun boja med brskalnikoma Google Chrome in Mozilla Firefox seveda največ izgublja Microsoftov brskalnik Internet Explorer. Tega trenutno širom sveta uporablja 40,6-odstotkov spletnih deskarjev oziroma 0,18-odstotne točke manj kot oktobra. To dejansko kaže na to, da Google Chrome na svojo stran pridobiva predvsem tiste uporabnike, ki niso zadovoljni z Internet Explorerjem.

Glede na to, da priljubljenost brskalnika Google Chrome že dlje časa močno raste, se zna zgoditi, da bo v bližnji prihodnosti prehitel še Internet Explorer. Kot zanimivost naj še omenimo, da se pri nas spletni brskalnik Google Chrome še ni uspel uveljaviti, saj ga uporablja le 12,17-odstotkov računalničarjev. Povsem drugačna zgodba je za Firefox. Tega namreč pri nas uporablja kar 49,76-odstotkov spletnih deskarjev. Google Chrome ima v evropskem prostoru največ privržencev (odstotkovno gledano) na Malti, in sicer 23,19-odstotkov, najmanj pa v Nemčiji (7,97-odstotkov).

Posodobitev, 6.12.2011:

Z nadaljnjim raziskovanjem opazimo, da se Slovenci pri uporabi brskalnikov kar precej razlikujemo od ostalega sveta. Po podatkih StatCounter za Slovenijo Slovenci najbolj uporabljamo Firefox (dobrih 46%), medtem ko je na drugem mestu še vedno Internet Explorer (nekaj več kot 28%). Google Chrome je z nekaj manj kot 20% šele na tretjem mestu, vendar pa njegov odstotek vztrajno raste.

Uporaba brskalnikov glede na StatCounter analizo:

Svet:

  • Internet Explorer: 40.63%
  • Google Chrome: 25.69%
  • Mozilla Firefox: 25.23%
  • Safari: 5.92%

Slovenija:

  • Firefox: 46.68%
  • IE: 28.28%
  • Chrome: 19.91%

Rezultati so kreirani na podlagi 33 milijonov zadetkov iz Slovenije.

Vas zanima več iz te teme?
Chrome brskalnik

Prijavi napako v članku