Računalništvo, telefonija
10.12.2005 05:05

Deli z drugimi:

Share

Center za telekomunikacijske tehnologije Sintesio

Na Bledu so odprli referenčni testni center za telekomunikacijske tehnologije in omrežja nove generacije, ki deluje v okviru fundacije Sintesio, neprofitne ustanove širšega družbenega pomena. Slavnostne otvoritve se je udeležil tudi slovenski minister za gospodarstvo Andrej Vizjak in predstavniki soustanoviteljev omenjene fundacije.

Soustanovitelji fundacije so Evropski inštitut za telekomunikacijske standarde (ETSI), s sedežem v Sophia Antipolis, Francija, Slovenski inštitut za standardizacijo (SIST), Ljubljana in podjetje Iskratel iz Kranja. Posebno in pomembno vlogo v delovanju centra ima tudi Fakulteta za elektrotehniko (FE) v Ljubljani in njen Laboratorij za telekomunikacije, podporo celotnemu projektu pri izbiri ustrezne lokacije pa je dala tudi občina Bled.

Sintesio je prvi tovrstni center, ki ponuja stalno tehnološko infrastrukturo in ekspertizo za testiranje in demonstracijo interoperabilnosti oz. skladnega medsebojnega delovanja produktov, storitev in aplikacij v komunikacijskih omrežjih naslednje generacije NGN (Next Generation Networks).

Namen, delovanje in načrt aktivnosti centra Sintesio je potrdilo vodilno globalno standardizacijsko telo ETSI, kar dodatno poudarja nevtralnost in ekspertnost centra.

Interoperabilnost je ključnega pomena vse dejavnike na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij (ICT): za standardizacijska telesa (ETSI, ITU-T, itd.), za proizvajalce opreme in rešitev, za operaterje in ponudnike storitev in aplikacij, za končne uporabnike in ne nazadnje za regulatorje.

Odprti standardi in demonstracija interoperabilnosti preprečujejo fragmentacijo trga, povečujejo konkurenčnost ter pospešujejo uvajanje in učinkovito uporabo novih tehnologij v vseh sferah, ki tvorijo informacijsko družbo.

ICT je najpomembnejše orodje za operacionalizacijo lizbonske strategije in doseganje večje gospodarske rasti. Tako EU v okviru razvojnih iniciativ, kot tudi ETSI, kot glavno standardizacijsko telo, izpostavljata interoperabilnost kot strateško prioriteto v naslednjih 3 do 5 let. Zato je testni center Sintesio sestavni del referenčne tehnološke infrastrukture in dolgoročne strateške usmeritve ETSI-ja.

Dodano vrednost in doprinos Sintesia je možno meriti skozi:
– zgodnjo validacijo standardizacijskih dokumentov in povratne informacije za standardizacijska telesa;
– povečanje sodelovanja vseh dejavnikov v ICT verigi, ki rezultira v skladnem delovanju produktov in rešitev v celotnem omrežju (“end-to-end”);
– dejanska dokazila interoperabilnosti, ki povečujejo zaupanje končnih uporabnikov in omogočajo pripravo učinkovite regulative na pomembnih tehnoloških in družbenih področjih.

Podporo Sintesiu so že izrazili pomembni “igralci” na ICT področju, in sicer: operaterja Telekom Slovenije, Telekom Austria; proizvajalci produktov in rešitev, dobavitelji testne opreme, Direktorat za elektronske komunikacije in Direktorat za informacijsko družbo pri ministrstvih vlade RS; slovenska regulativna agencija APEK.

Sintesio je zagotovo pomemben dejavnik v prizadevanjih Slovenije, da postane referenčni tehnološki poligon za razvoj, testiranje in uvajanje novih produktov, rešitev, storitev in aplikacij na področju ICT.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več
Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več