Računalništvo, telefonija
20.12.2017 11:59

Deli z drugimi:

Share

Če uporabljate kriptovalute ste v veliki nevarnosti!

Vse več kriminalcev poskuša uporabnikom ukrasti kriptovalute.
Vse več kriminalcev poskuša uporabnikom ukrasti kriptovalute.

Vse več uporabnikov prisega na kriptovalute, saj se je cena nekaterih kripto oziroma digitalnih valut v zadnjem letu pognala v nebo. Na kriptovalute žal vse bolj prisegajo tudi tisti, ki se na zakonitosti teh denarnih enot ne razumejo prav veliko, to pa seveda s pridom izkoriščajo nepridipravi. Nedavni napad na nič hudega sluteče uporabnike kriptovalut pa je zagrešila hekerska skupina Lazarus Group in sicer preko wordovih dokumentov, ki so bili okuženi z zelo nevarno zlonamerno kodo.

Ko uporabnik zažene okužen dokument in potrdi izvajanje skript, se na njegov računalnik namesti trojanski konj, ki spletnim kriminalcem omogoči dostop do njihovega računalniškega sistema. Stranska vrata v okužen računalniški sistem nepridipravi uporabljajo predvsem za krajo digitalnih denarnih enot, pri čemer lahko zlahka izpraznijo tudi spletne in lokalne digitalne denarnice naivnega uporabnika. Pri tem početju pa naj bi bila še posebno aktivna Severna Koreja. V to so prepričani varnostni strokovnjaki podjetja SecureWorks, saj naj bi bila skupina hekerjev, ki krade kriptovalute, neposredno povezana z vlado Severne Koreje. Kriptovalute so namreč odlične za to, da severnokorejska vlada zaobide mednarodne sankcije glede denarnega toka v državo.

Ker bo tovrstnih napadov v prihodnje še več, vam priporočamo dodatno previdnost pri odpiranju datotek, ki jih prejmete s strani neznanih pošiljateljev, še posebej, če gre za datoteke PDF ali dokumente pisarniškega paketa Microsoft Office. Če ni potrebe, da bi neko datoteko odprli, nanjo preprosto ne klikajte. Poskrbite tudi za to, da je vaš operacijski sistem posodobljen in da uporabljate ustrezno začitno programsko opremo.


Prijavi napako v članku