Aplikacije in dodatni programi
16.08.2013 14:41

Deli z drugimi:

Share

Če uporabljate Gmail, ne pričakujte zasebnosti!

Vodja ameriške zveze potrošnikov je prepričan, da je podjetje Google z nedavno izjavo priznal, da mu ni mar za zasebnost uporabnikov njegovih storitev. Če vam je torej zasebnost pomembna, se dokončno odpovejte uporabi odjemalca elektronske pošte Gmail.
Boston bo na račun opustitve Microsoftovih rešitev letno privarčeval kar preračunanih 215 tisoč evrov.
Boston bo na račun opustitve Microsoftovih rešitev letno privarčeval kar preračunanih 215 tisoč evrov.

September bo za podjetje Google še posebno vroč, saj se bo moral na sodišču zagovarjati zaradi prostega dostopa do vseh podatkov njihovih uporabnikov. Zagovorniki pravice do zasebnosti mu namreč očitajo pregrob poseg v zasebnost, saj je profil uporabnika postal podlaga za “serviranje” oglasov. V nekaterih primerih pa lahko do vseh njegovih podatkov dostopajo tudi ameriški vladni in varnostni organi. V tožbi proti podjetju Google sodelujejo tudi tisti, ki niso njegovi uporabniki, a komunicirajo z uporabniki elektronske pošte Gmail, saj računalniški gigant skrbno »pregleduje« tudi njihovo e-pošto.

Podlaga za tožbo zoper podjetje Google pa je njihova politika zasebnosti, ki je stopila v veljavo s prvim marcem letošnjega leta. Z njo je računalniški gigant namreč ukinil več kot 60 različnih pravilnikov o zasebnosti za svoje spletne storitve ter jih nadomestil z enim pravilnikom. S tem pa se je oblikoval digitalni dosje uporabnikov, iz katerega je takoj razviden vzorec uporabe spletnih storitev kot celote. Če k temu dodamo še povezavo z Androidom ter zahtevo, da za registracijo v Google+ navedete pravo ime in priimek ter da zaradi “varnostnih razlogov” Gmail na vsakem koraku zahteva telefonsko številko, dobimo neverjetno bazo podatkov, ki utegnejo o posamezniku povedati celo več kot o sebi ve on sam.

Medtem ko pri podjetju Googlu trdijo, da ne počnejo nič napačnega oziroma nelegalnega, je vodja ameriške zveze potrošnikov John M. Simpson prepričan, da je računalniški gigant s pripravo enotnega pravilnika zasebnosti javnosti le sporočil, da uporabniki njegovih storitev ne morejo pričakovati zasebnosti. Če vam je torej vaša zasebnost in zasebnost tistih, s katerimi komunicirate pomembna, se dokončno odpovejte uporabi tako odjemalca elektronske pošte Gmail kot preostalih Googlovih storitev.

Vas zanima več iz te teme?
Gmail pošta

Prijavi napako v članku