Računalništvo, telefonija
09.07.2019 08:51

Deli z drugimi:

Share

Če ste namestili to aplikacijo na vašega Samsunga, ste naredili veliko napako!

To zlonamerno aplikacijo je skupno preneslo kar 10 milijonov uporabnikov.
To zlonamerno aplikacijo je skupno preneslo kar 10 milijonov uporabnikov.

Android je zaradi visoke razdrobljenosti iz dneva v dan manj obvladljiv, saj te mobilne naprave danes namreč izdeluje skupno že več kot 1.500 različnih proizvajalcev. Težava je predvsem v tem, da proizvajalci za njihove izdelke ne pripravljajo posodobitev, kar uporabnike prikrajša tako za nove možnosti kot tudi za varnostne posodobitve, ki so ključne za varnost podatkov. Tokrat so nepridipravi to s pridom izkoristili s pripravo mobilne aplikacije, ki je bila namenjena vsem uporabnikom mobilnih telefonov podjetja Samsung.

Nepridipravi so na spletni portal Google Play naložili mobilno aplikacijo »Updates for Sasmung – Android Update Versions«, ki je od uporabnikov nato zahtevala plačilo. Za letno posodobitev programske opreme so nepridipravi zahtevali preračunanih 31 evrov, za oklep kartice SIM pa preračunanih 18 evrov. Kot vse kaže so bili nepridipravi pri tem zelo uspešni, saj je aplikacijo skupno preneslo kar 10 milijonov uporabnikov.

Čeprav je podjetje Google sporno mobilno aplikacijo »Updates for Sasmung – Android Update Versions« odstranilo iz portala Google Play, trenutno ni znano, koliko uporabnikov je nasedlo nepridipravom. Če pa želite v prihodnje zmanjšati možnost tovrstni prevar, na mobilno napravo nameščajte zgolj tisto programsko opremo, ki jo resnično potrebujete. Pri tem seveda ne smete pozabiti na namestitev protivirusne rešitve in na posodabljanje mobilnega operacijskega sistema, če je posodobitev za vašo mobilno napravo sploh na voljo. Seznam aplikacij za Android, ki so bile okužene z zelo nevarno zlonamerno kodo, pa je na voljo spodaj.


Prijavi napako v članku