Računalništvo, telefonija
14.03.2008 08:25
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

BSA zasačila podjetje iz Ajdovščine

Organizacija BSA v Sloveniji je s podjetjem iz Ajdovščine, ki se ukvarja s trgovino in izvajanjem strojnih ter elektro instalacij, sklenila izvensodno poravnavo. Razlog za to je uporaba nelegalne programske opreme podjetja Microsoft, ki je bila nameščena na službenih računalnikih podjetja. Poleg plačila kazni je podjetje moralo uporabljeno programsko opremo tudi legalizirati.

Ajdovško podjetje se zaveda, da je uporaba nelegalne programske opreme nezakonita, zato se strinja s plačilom civilne kazni v vrednosti 2500 evrov. Legalizacija obstoječe programske opreme bo podjetje dodatno stala okoli 1700 evrov. Odgovorni v podjetju so zagotovili, da bodo v prihodnje okrepili svoje postopke upravljanja z nameščeno programsko opremo.

“Vsako podjetje z uporabo nelegalne programske opreme tvega izgubo ugleda in dobrega imena podjetja in se izpostavlja nepotrebnemu tveganju in nevarnostim. Poleg denarnih kazni in pravnih posledic je tudi v nevarnosti pred napadi virusov, trojanskih konjev ter vohunske programske opreme, prav tako pa lahko v podjetju pride tudi do izgube dragocenih podatkov,” je povedal Rok Koren, pravni svetovalec BSA v Sloveniji.

Organizacija BSA in njeni člani vložijo vsako leto v predstavitev učinkovitega upravljanja s programsko opremo in tveganj ob uporabi nelegalnih programov več milijonov dolarjev. Tudi v Sloveniji potekajo vsako leto številne aktivnosti, katerih namen je podjetja in posameznike seznanjati s prednostmi uporabe legalne programske opreme. Kmalu se bo začela tudi nova kampanja, v okvire katere bo BSA malim in srednjim podjetjem nudila brezplačno pomoč pri učinkovitem in pravilnem licenciranju programske opreme.


Prijavi napako v članku