Računalništvo, telefonija
04.04.2007 12:16

Deli z drugimi:

Share

BSA v mednarodnem boju proti spletnim piratom

S sprožitvijo mednarodnih sodnih postopkov proti petim spletnim piratom, ki so delovali v ZDA, Veliki Britaniji, Avstriji in Nemčiji, je organizacija BSA napovedala ostrejše ukrepe pri zatiranju spletne prodaje ponarejene programske opreme kot dela stalnega boja BSA proti spletnemu piratstvu. S tem je BSA označila začetek mednarodnega pregona proti posameznikom, ki na spletu prodajajo nelegalno programsko opremo.

“Naše sporočilo, namenjeno tako velikim kot majhnim spletnim piratom, ostaja enako: piratstvo programske opreme je nelegalno in za reševanje tega resnega problema bomo proti spletnim piratom sprožili ustrezne sodne postopke,” je povedal John Wolfe, direktor za pregon internetnega kriminala pri BSA-ju. “Danes napovedani mednarodni sodni postopki predstavljajo le začetek povečanih aktivnosti v boju proti globalnemu piratstvu programske opreme.”

V vseh navedenih primerih je bila BSA opozorjena na prodajo ponarejene programske opreme na podlagi poročil in pritožb mnogih razočaranih uporabnikov, ki so bili ob nakupu prevarani, ker so prejeli ponarejeno programsko opremo.

Pred kratkim izdano IDC-jevo poročilo razkriva, da 25 odstotkov programske opreme, kupljene in prenesene neposredno iz nepooblaščenega spletnega vira, vsebuje škodljivo kodo ali dodatno programsko kodo, ki lahko vpliva na IT-varnost in zmogljivost. V testnih nakupih na dražbenih spletnih straneh je bilo ugotovljeno, da je možnost nakupa originalne, licenčne programske opreme, ki ni bila spreminjana, manj kot 50-odstotna.

“Skupaj s hitro rastjo uporabe interneta in spletnega nakupovanja je žal prišlo tudi do večje izpostavljenosti potrošnikov nelegalni programski opremi,” je dodal Peter Beruk, direktor globalnega protipiratskega programa pri podjetju McAfee in BSA-jev predsednik odbora za internet. “Cilj organizacije BSA je izobraževanje javnosti o tem, kako se lahko uporabniki sami zaščitijo pred ponaredki, ter zagotoviti dosledno uveljavljanje zakona o avtorskih pravicah.”

BSA je v lanskem letu preprečila delovanje nekaterih dražbenih spletnih strani, ki so ponujale več kot 20.000 računalniških programskih izdelkov v skupni vrednosti več kot 17 milijonov USD. Glede več kot 2 milijonov kopij programske opreme, s katerimi so bile kršene avtorske pravice v skupni vrednosti več kot 12 milijonov USD, pa so bila s strani BSA poslana opozorila. V ZDA je BSA preprečila delovanje 8.025 tovrstnih dražbenih spletnih strani, drugod po svetu pa 5.961, kar kaže na veliko razširjenost tega problema.

V Ameriki je imel obtoženi spletni trgovec iz Pennsylvanie v lasti 20 spletnih strani, na katerih je ponujal nelegalno programsko opremo podjetij Adobe, McAfee, Microsoft in Symantec. V Veliki Britaniji je bil obtožen upravljavec spletne strani, prek katere je prodajal nelegalne kopije programske opreme Autodesk. V Nemčiji pa so tri odkrite spletne strani ponujale izdelke podjetja Adobe. V dveh primerih sta bili izdani predčasni sodni prepovedi, premoženje lastnikov strani pa je bilo vzeto pod drobnogled zaradi dokazov o nelegalni prodaji. V tretjem primeru je bila sicer izdana sodna prepoved v Nemčiji, vendar je bil sedež upravljalca strani odkrit v Avstriji, kjer je bila tudi vložena pritožba.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več
Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več
Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več