Računalništvo, telefonija
11.01.2011 15:03
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Brezžično polnjenje avtomobilov?

Brezžično polnjenje električnih avtomobilov naj bi kmalu postalo del našega vsakdanjika.
Brezžično polnjenje električnih avtomobilov naj bi kmalu postalo del našega vsakdanjika.

Električna vozila postajajo vse bolj priljubljena. To ne preseneča, saj so okolju nadvse prijazna, brez emisij (razen hibridnih) in imajo v primerjavi s klasičnimi avtomobili do 80 odstotkov manj stroškov obratovanja. Medtem ko sta za polnjenje baterije električnega avtomobila sedaj potrebna namenska postaja in kabel, se to utegne kmalu spremeniti. Vsaj tako trdijo pri podjetju Fulton Innovation, ki je na sejmu zabavne elektronike CES 2011 predstavilo napravo za brezžično polnjenje avtomobilskih baterij.

Čeprav je postaja za brezžično polnjenje avtomobilskih baterij eCoupled šele v zgodnji razvojni fazi, je ta med obiskovalci sejma zabavne elektronike CES 2011 požela veliko pozitivnih kritik. In to kljub temu, da za popolno napolnitev običajne baterije električnega avtomobila potrebuje kar 48 ur. Izkoristek naprave naj bi bil v povprečju za okoli 16 odstotkov nižji v primerjavi z običajnimi polnilnimi postajami. V idealnih razmerah je izkoristek nižji za sedemodstotkov. Naprava lahko polni baterijo na razdalji do 10,2 centimetrov.

Podjetje Fulton Innovation bo za brezžično polnjenje avtomobilskih baterij na domačem dvorišču oziroma v garaži ponudilo v prodajo celo poseben paket. Ta bo zajemal posebno oddajno ploščo za vgradnjo v tla in namenski sprejemnik za pritrditev na avtomobil. Maloprodajna cena paketa za brezžično polnjenje avtomobilskih baterij naj bi se na ameriškem trgu gibala okoli preračunanih 115 evrov. Ta naj bi bil naprodaj najkasneje do konca letošnjega leta.


Prijavi napako v članku