Računalništvo, telefonija
08.07.2010 11:04

Deli z drugimi:

Share

Brezžična tehnologija Bluetooth 4.0 dokončno potrjena!

Novi standard brezžične povezave Bluetooth 4.0 prinaša zvrhan kup uporabnih novosti!
Novi standard brezžične povezave Bluetooth 4.0 prinaša zvrhan kup uporabnih novosti!

Prenosne naprave, združljive z brezžično tehnologijo Bluetooth 3.0, so se na trgu pojavile šele pred kratkim. Kljub temu je organizacija Bluetooth Special Interest Group (SIG) najavila, da je dokončno potrdila končne temeljne specifikacije za četrto generacijo brezžične povezave Bluetooth.

Končna različica brezžične povezave Bluetooth 4.0 pričakovano združuje vse lastnosti predhodnih standardov modrozobe povezave (klasično, energijsko varčna in hitro), pri čemer se osredotoča predvsem na energijsko učinkovitost (način Low Energy). Te funkcionalnosti se lahko uporabljajo skupaj ali posamično na različnih napravah (pametnih mobilnih telefonih, mobilnikih in drugih miniaturnih elektronskih pripomočkih) glede na njihovo primarno uporabo.

Hitrost prenosa podatkov brezžične povezave Bluetooth 4.0 je enaka njeni predhodnici in znaša do 25 megabitov na sekundo. V varčnem načinu poteka prenos podatkov s hitrostjo do 1 megabita na sekundo. Najlepše pri vsem tem je zagotovo to, da lahko naprave, združljive s standardom Bluetooth 4.0, uporabljamo do 60 metrov stran od vira (prej do 10 metrov).

Podrobnejši seznam vseh novosti, ki so zajete v temeljni specifikaciji četrte generacije brezžične povezave Bluetooth, je na voljo na spletni strani http://bluetooth.com/English/Technology/Building/Pages/Specification.aspx. Če gre verjeti napovedim organizacije Bluetooth Special Interest Group, bodo prve naprave, opremljene z brezžično povezavo Bluetooth 4.0, na voljo konec leta. Prva testiranja združljivosti se bodo namreč pričela že oktobra.


Prijavi napako v članku