Računalništvo, telefonija
20.12.2012 08:21

Deli z drugimi:

Share

Brezžična povezava hitrosti 100 Gb/s

Raziskovalna agencija ameriškega ministrstva za obrambo DARPA naj bi kmalu pripravila brezžično povezavo, ki bo lahko na razdalji do 200 kilometrov zagotavljala prenos podatkov s hitrostjo do 100 gigabitov na sekundo. Ta bo sprva na voljo le za vojsko ZDA.
Ameriška vojska bo z novo brezžično povezavo nadomestila tehnologijo CDL, ki omogoča prenose podatkov s hitrostjo »le« do 250 megabitov na sekundo.
Ameriška vojska bo z novo brezžično povezavo nadomestila tehnologijo CDL, ki omogoča prenose podatkov s hitrostjo »le« do 250 megabitov na sekundo.

Raziskovalna agencija ameriškega ministrstva za obrambo (Defense Advanced Research Projects AgencyDARPA) je najavila začetek projekta, ki bo zagotovo razveselil vse tiste, ki na smrt sovražite nadležno kablovje. Cilj projekta je namreč priprava brezžične povezave, ki bo lahko na razdalji do 200 kilometrov zagotavljala prenose podatkov s hitrostjo do 100 gigabitov na sekundo. Tehnologija z oznako 100 Gb/s RF Backbone (100G) bo že v bližnji prihodnosti omogočala izgradnjo omrežij, ki bodo zagotavljala do petdesetkrat višje hitrosti prenosa od obstoječih brezžičnih povezav.

Brezžična povezava 100G bo sprva seveda na voljo le ameriški vojski, in sicer za zagotavljanje povezljivosti s kopenskimi premičnimi enotami na terenu. Z njo bodo seveda opremili tudi brezpilotna zračna plovila (Unmanned Aerial Vehicles – UAV), saj ta prav tako potrebujejo hitre povezave z nizkimi odzivnimi časi (na primer za prenašanje podatkov z bojišč ali fotografij pri preletavanju sovražnikovih ozemlji). Nekaj let kasneje naj bi bila 100 gigabitna brezžična povezava na voljo tudi navadnim smrtnikom, vprašanje pa je, kje, pod kakšnimi pogoji in za kakšno ceno.


Prijavi napako v članku